Mitropolia a terminat documentaţia tehnică pentru renovarea Palatului Mitropolitan

joi, 10 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Mitropolia a terminat documentaţia tehnică pentru renovarea Palatului Mitropolitan

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a finalizat proiectarea unei investiţii majore de infrastructură în zona Ansamblului Mitropolitan. Este vorba despre restaurarea şi consolidarea Palatului Mitropolitan, care include inclusiv realiza­rea unui muzeu în hrubele din subsolul acestuia. Zilele acestea, MMB a anunţat finalizarea implementării, alături de "Fundaţia Promovarea şi Valorizarea Identităţii Turismului din România «Provitur Romania»“ a documentaţiei tehnico-economice, cu valoarea de 126.000 de lei, pentru obiectivul menţionat. 

După cum a anunţat deja "Ziarul de Iaşi", la subsolul monumentului istoric Palatul Mitropolitan se propun o serie de lucrări de consolidare: a hrubelor şi scoaterea de sub influenţa ape­lor meteorice, freatice; scoaterea demisolului si a parterului de sub influenţa apelor ascensionale din fundaţii; operaţii de consolidare la fundaţii; eliminarea tasărilor ine­ga­le ale terenului de la nivelul fun­daţiilor; consolidare ziduri, goluri, planşee pentru asigurarea siguranţei în exploatare, a durabilităţii structurale etc.

"Se propun, de asemenea, şi o serie de lucrări de restaurare: restaurarea hrubelor şi atribuirea unor func­ţiuni muzeale pentru acestea; a­si­gurarea unui acces sigur şi fa­cil în demisol în reţeaua de hru­be (muzeu); restaurarea copertinei şi a elementelor metalice la faţa­da sudică; restaurarea spa­ţiilor interioare, restaurarea am­bianţei de epocă şi a componentelor artistice", au precizat repre­zentanţii Mitropoliei.

Aceştia au specificat că este necesară o lucra­re amplă la nivelul Palatului Mi­tro­politan fiindcă la vechiul pro­iect s-au făcut doar lucrări de re­sta­urare a faţadei, dar între timp s-au identificat degradări la nive­lul structurii: fisuri în pereţi, în arcele de piatră din subsoluri, în bolţilor beciului, în unele ziduri exterioa­re, cât şi o degrada la partea de arhitectură, la nivelul finisajelor interioare. Mai multe, zona unde se vrea amenajat mu­zeul este foarte afectată, fiind în pericol de "precolaps", care ar afecta apoi şi funda­ţia clădirii. "Actualmente se mai desfăşoară lucrări la soclul Cate­dra­lei Mi­tro­politane, în exterior, şi la scă­rile de acces către spaţiile superioare (balcoane), în interior. Ur­mează proiectul de res­taurare a picturii din Catedra­lă, şi cu a­ceas­ta cam ar fi finalizate lucră­rile", au conchis repre­zentanţii Mitropoliei. 

Comentarii