Moştenire cu bucluc. A primit apartamentul tatălui la pachet cu o datorie din vremea lui Ceaușescu

vineri, 15 octombrie 2021, 02:01
3 MIN
 Moştenire cu bucluc. A primit apartamentul tatălui la pachet cu o datorie din vremea lui Ceaușescu

Un ieşean a crezut că i-a pus Dumnezeu mâna-n cap, iar acum nu mai ştie cum să îşi scotă cămaşa.

Un ieşean a avut parte de o moştenire cu bucluc. La pachet cu apartamentul tatălui său, a moştenit şi datoriile acestuia, de care nici nu avea cunoştinţă. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât datoria este veche de 35 de ani, beneficiara fiind fosta asociaţie de locatari, cu supravegherea plăţii fiind însărcinată fosta Miliţie a Municipiului. Pentru clarificarea situaţiei, ieşeanul s-a adresat instanţei.

Bătrânul decedase în septembrie 2009, Iulian G. fiind singurul său moştenitor, în calitate de fiu. Certificatul de moştenitor a fost obţinut fără nicio problemă, nefiind menţionată nicio sarcină grevând asupra moştenirii. Nici certificatul de atestare fiscală eliberat de Finanţele Locale nu atesta vreo problemă. După dezbaterea succesiunii, fiul a cerut înscrierea dreptului său de proprietate asupra apartamentului deţinut anterior de tatăl său în cartierul Mircea cel Bătrân. Cu această ocazie, Iulian G. a avut o mare surpriză: a aflat că s-a înscris şi un sechestru penal, datând, atenţie, din anul 1986.

În anul respectiv, N.G. fusese condamnat la plata a 157.024 lei către Asociaţia de Locatari PT 1 Mircea cel Bătrân, cu o dobândă de 6%. La acea dată, valoarea leului era aproximativ egală cu cea actuală, salariul mediu pe economie fiind de 3.317 lei, faţă de 3.541 lei în prezent. Pentru a se asigura plata banilor, fusese instituit un sechestru penal asupra apartamentului, sechestrul fiind înscris în favoarea Miliţiei Municipiului. La acea dată, apartamentul fusese evaluat la 68.560 lei. Bătrânul plătise treptat datoria, rămânând însă neachitată suma de 20.948 lei. Din ce motive, nu mai ştia nimeni. În instanţă, Iulian G. a apreciat că şi această diferenţă fusese achitată, întrucât, în momentul ieşirii la pensie a tatălui său, în 2005, nu mai avea nicio reţinere salarială. În dovedirea afirmaţiilor sale, ieşeanul a reuşit să obţină şi să depună la dosar şi o adeverinţă din partea fostei Întreprinderi de Prelucrare a Maselor Plastice, unde lucrase tatăl său.

Magistraţii Judecătoriei nu au insistat asupra motivelor pentru care datoria nu fusese achitată. S-au mulţumit să constate că dreptul asociaţiei de locatari de a cere plata sau executarea silită se prescrisese demult. De altfel, actuala asociaţie de proprietari nu a mai emis nicio pretenţie în instanţă, solicitând chiar admiterea acţiunii lui Iulian G.

Ca urmare, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului penal asigurător aplicat asupra apartamentului şi radierea din cartea funciară a menţiunilor referitoare la acesta. Sentinţa nu este însă definitivă. Inspec­toratul de Poliţie Judeţean, dar şi statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, au declarat apel. Acesta urmează să fie judecat în faţa Tribunalului.

Comentarii