Muzica sufletului

joi, 04 noiembrie 2021, 02:50
1 MIN
 Muzica sufletului

„Neither a lofty degree of intelligence nor imagination nor both together go to the making of genius. Love, love, love, that is the soul of genius.” (Nici un grad înalt de inteligență, nici imaginația, nici ambele împreună nu contribuie la crearea geniului. Iubirea, iubirea, iubirea, aceasta este sufletul geniului.) WA Mozart

Pentru unii (şi nu puţini) e un tort mare foarte dulce şi cu foarte multă frişcă. Pentru alţii (nici ei puţini) este o lucrătură intricată de danteluri prinse într-un dans de o frumuseţe absolută. A fost ca o fereastră pe care un zeu năstruşnic a deschis-o spre lumea lor, a zeilor. Şi prin fereastra aia deschisă, respiraţia lor a ajuns la urechile muritorilor. Şi indiferent cât de surzi suntem, reuşeşte să înfioreze, uneori ca o pală de vânt abia perceptibilă vlăstarele de flori de pe un câmp primăvăratec, alteori ca o furtună copilăroasă care răsfiră cele mai aproape de cer ramuri ale sufletului. Nimeni nu scapă. Şi pentru toţi un cuvânt răsare găsindu-şi întruparea: frumos. Uneori aproape insuportabil de frumos.

Şi totuşi, iscusinţa asta fără seamăn în a potrivi sunete care să creeze frumosul până la limita durerii, tăinuieşte o frământare de suflet omenesc cum rar s-a întâmplat să se închipuie în înflorirea unui om. E ca un nerv lăsat descoperit în mijlocul intemperiilor. E un suflet care iubeşte până la ceruri şi înapoi şi căruia nu îi este frică să adune noi iubiri şi sţ se arunce în salturi aproape sinucigaşe pentru fiecare dintre ele. Dar în nici o clipă nu deranjează zeii dinlăuntru. Nu, frământarea lui este numai printre oameni, doar pe pământ. E ca un stol imens de ciocârlii care se îndrăgostesc în înaltul cerului de un boboc ce stă să dea în pârg şi se aruncă spre el într-un abandon fără rest. E o trăire de aşa o ardere că are nevoie de mai multe voci să îşi strige patimile şi jinduirile şi prea rarele izbăviri. Geniul lui este să dea glas tuturor acestor voci şi să le lase să se exprime toate deodată fără să creeze un zgomot asurzitor. Dimpotrivă, fiecare voce amplifică armonia şi sporeşte frumosul până învăluie aproape complet zbuciumul dinlăuntru.

Acesta este Wolfgang Amadeus Mozart, poate cel mai uman dintre creatorii ce au ieşit din mijlocul oamenilor. Un magician care a reuşit să asune după o prestidigitaţie sonoră de o frumuseţe aproape nepământeană fierberea tumultoasă a sufletului. Omul în sinea trăirii sale pământene. Muzica lui Mozart este muzica sufletului fără rest.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

Comentarii