N-a fost loc de surpriză! Un nou eşec, care duce Poli pe ultimul loc al clasamentului

duminică, 20 august 2023, 23:02
6 MIN
 N-a fost loc de surpriză! Un nou eşec, care duce Poli pe ultimul loc al clasamentului

* FCSB – Politehnica Iaşi 2-1 (1-0), în etapa a VI-a a Ligii I de fotbal

FCSB: Târnovanu – Pantea, Dawa, Chiricheş, Radunovic – Ov. Popescu, Şut, Olaru (’89 Haruţ) – Oct. Popescu (’46 Miculescu), Compagno (’74 Djokovic), Coman (‘90^5 Radaslavescu). Antrenor: Elias Charalambous.

Poli: Ailenei – Martac (’46 Ştefanovici), Ilie, Samayoa, Ispas (’78 Belu) – Jatoba (’46 Vaşvari), Marchioni, Luis Phelipe (’67 S. Buş), Bordeianu – Gheorghiţă, Vojtus (’62 R. Ion). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Coman (’40), Radunovic (’48), Olaru (’77) – Jatoba (’33), Martac (’37).

Arbitri: Marian Barbu; Marius Badea, Stelian Slabu.

1-0, min. 44: Ov. Popescu a şutat puternic de la 20 de metri, uşor lateral stânga, pe sus, pe direcţia lui Ailenei, care nu a intervenit;

2-0, min. 68: Olaru, din lateral stânga, de la marginea careului mic;

2-1, min. 79: Vaşvari, cu un şut de la marginea careului mare, lateral dreapta, deviat de Radunovic.

Cu mari speranţe de producere a unei surprize a plecat Poli spre Bucureşti, pentru meciul cu o grupare, FCSB, care se confrunta cu probleme consistente înaintea duelului de duminică seară.

Eliminaţi joi din cupele europene, după o prestaţie palidă în returul cu Nordsjaelland, bucureştenii erau lipsiţi de prospeţime (reveniseră vineri acasă, după un meci jucat pe un teren sintetic) şi cu moralul la pământ, atât din cauza rezultatului, cât şi a atacurilor patronului Gigi Becali. În plus, mulţi jucători „roş-albaştri” erau cu gândul la alte cluburi, după ce patronul a anunţat că-i vinde sau îi dă afară.

Astfel, ideea că Poli poate repeta isprava din acest sezon de la Constanţa, unde a trecut de o altă echipă tare, Farul, care, preocupată de cupele europene, jucase cu rezervele, a prins şi mai tare rădăcini în subconştientul oaspeţilor înaintea startului partidei.

Totul s-a risipit însă după primele zece minute, în care Poli a jucat curajos, de la egal la egal cu FCSB. Apoi, gazdele au preluat total frâiele meciului, dominând copios până la pauză: 71% posesie, 8-3 la şuturi, 4-0 la şuturi de poartă, 7-0 la cornere.

Într-un asemenea peisaj s-a intrat doar cu 1-0 la pauză (cu gol înscris târziu, în minutul 44, de Ovidiu Popescu) doar pentru că Andrea Compagno nu a fost inspirat în minutele 14 (şut pe lângă poartă, din poziţie ideală, la 11 metri) şi 19 (a şutat în portar, din colţul careului mic, lateral dreapta), Olaru a călcat pe urmele italianului în minutele 20 şi 25, iar Ailenei a deviat în bara transversală în minutul 39, după o lovitură liberă din lateral stânga executată foarte bine de Coman.

Politehnica a avut zece minute bunişoare şi în startul reprizei a doua, perioadă în care a apărut şi primul şut pe poartă al oaspeţilor, semnat de Bordeianu (’49) din lovitură liberă, ex-ieşeanul Târnovanu anihilând prima ocazie a oaspeţilor.

Apoi, fără să forţeze, FCSB a profitat de ciudata alcătuire a zonei din dreapta a ieşenilor, cu fundaşul stânga Ispas şi închizătorul Vaşvari, şi a readus aminte că Poli are cea mai slabă apărare din Liga I. Din doar două accelerări, bucureştenii au avut o ocazie mare (Ştefanovici a salvat în minutul 62 după şutul lui Compagno) şi încă un gol, semnat de Olaru (’68). Crezându-se cu sacii în căruţă, trupa lui Gigi Becali, care avea probleme fizice, s-a relaxat, lucru de care Iaşi a profitat.

Vaşvari a redus diferenţa în minutul 79, iar Samayoa (’83 – cap din careul mic) a încercat egalarea. FCSB a reacţionat în minutul 88, când Coman, scăpat singur, a trimis pe lângă poartă, iar meciul a curs implacabil spre victoria logică a gazdelor, chiar dacă statistica din actul secund a fost, la capitolul şuturi, de partea Iaşului (3-6), liderul impunându-se la cornere (3-1).

Noul eşec al Politehnicii a dus trupa lui Grozavu pe ultimul loc al clasamentului, lucru care confirmă startul ratat de sezon, cu doar trei puncte obţinute din şase meciuri.

Pancu şi Cristea la meci

^ Vineri, ziaruldeiasi.ro v-a anunţat în exclusivitate că opt jucători de la Poli, Jankov, Celeadnic, Kouadio, Şerban, Mogoş, Istratie, Hlistei şi Harrison, au fost puşi pe lista de transferări. Informaţia, obţinută pe surse, a fost confirmată apoi de şefi ai clubului ieşean. Dintre cei opt, Jankov a făcut parte din lotul deplasat la Bucureşti, nord-macedoneanul fiind preferat în locul lui Lung, care e în urmă cu pregătirea.

^ În afara lui Jankov, rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Tincu, Hrib şi Itu. ^ Aflat la al doilea meci la Poli, internaţionalul guatemalez Samayoa a fost căpitan de echipă. ^ Ispas, Buş şi Belu au debutat la Poli. ^ În minutul 45^3 Marchioni a înscris cu un şut de la 20 de metri. Reuşita a fost anulată după ce arbitrul a vizionat reluarea fazei pe monitorul de la marginea terenului. Motivul a fost un henţ comis de Gheorghiţă, care centrase înainte de gol.

* În minutul 77, Olaru l-a faultat dur pe Bordeianu, fără a fi eliminat direct, cum trebuia.

^ Cel mai valoros produs din istoria Iaşului fotbalistic, Daniel Pancu, actualmente selecţioner al naţionalei de tineret, a fost prezent la meci, el stând alături de antrenorul naţionalei de seniori, Edi Iordănescu, şi tatăl acestuia, Anghel. În tribunele Arenei Naţionale a fost şi cel mai important fotbalist ieşean de după 1989, Andrei Cristea. În septembrie 2020, Pancu era antrenorul Iaşului în meciul în care Poli a învins cu 5-2 pe FCSB în Copou, confruntare în care Cristea a semnat un hat-trick şi o pasă de gol. ^

Politehnica a stat după meci tot în Bucureşti şi va reveni acasă luni. Următorul meci oficial al echipei ieşene, cu Sepsi Sfântu Gheorghe, va avea loc duminică, de la ora 13:00, în Copou.

Declaraţiile tehnicienilor

Elias Charalambous: „Jucătorii nu sunt maşini. Am ajuns vineri acasă, a fost greu să jucăm după doar două zile, în timp ce alte echipe au şapte zile de pregătire a meciurilor. Am obţinut însă o victorie meritată, le mulţumesc fanilor că ne-au ajutat. Încercăm în fiecare zi să ne îmbunătăţim jocul”.

Leo Grozavu: „FCSB a meritat victoria, care nu poate fi pusă la îndoială. Nu am reuşit să speculăm faptul că au jucat acum trei zile, trebuia să fim mai agresivi, să nu le permitem să joace. Au calitate, sunt jucători cu valoare individuală ridicată. Noi mai avem multe de făcut. Jucătorii trebuie să fie mai uniţi, să se sacrifice mai mult. Spiritul de grup, de sacrificiu sunt principalele noastre probleme, nu neapărat omogenitatea. Jucătorii români sunt departe de ceea ce trebuie, străinii deprind rapid obiceiurile româneşti. De aceea fotbalul românesc e în picaj”.

Iată rezultatele înregistrate în celelalte meciuri disputate în etapa a VI-a: Petrolul Ploieşti – FC U Craiova 4-3 (2-1). U Craiova – UTA 3-0 (1-0). FC Botoşani – Oţelul Galaţi 0-0. FC Voluntari – Dinamo Bucureşti 2-3 (1-1). Rapid Bucureşti – Farul Constanţa 3-1 (2-0). Azi au loc partidele Sepsi Sfântu Gheorghe – FC Hermannstadt (ora de start – 18:30) şi U Cluj – CFR Cluj (21:30). 

FOTO CREDIT: gsp.ro

Comentarii