NASA: Sub crusta lui Marte este prinsă o cantitate uriaşă de apă

miercuri, 17 martie 2021, 11:26
2 MIN
 NASA: Sub crusta lui Marte este prinsă o cantitate uriaşă de apă

Se crede că Marte avea acum peste 3 miliarde de ani atât de multă apă, încât să o putut fi acoperit cu un ocean cu adâncimi între 100 şi 1.500 de metri, dar apa s-a risipit apoi în spaţiu din cauza gravitaţiei scăzute a Planetei Roşii. Ei bine, un nou studiu arată că nu toată apa s-a risipit în spaţiu, ci undeva între 30% şi 99% ar fi încă prinsă în mineralele ce formează crusta planetei.

Studiul NASA susţine aşadar că o foarte mare parte din apă este sub crusta marţiană, iar rezultatele au fost prezentată la cea mai recentă ediţie a Lunar and Planetary Science Conference (LPSC). Echipa a analizat date din toate cercetările făcute pe Marte şi a încercat să estimeze cum a variat cantitatea de apă de pe Marte sub toate formele ei, dar a studiat şi cum a evoluat compoziţia atmosferei marţiene, dar şi a crustei.

Şi datele culese de misiuni precum MAVEN şi Mars Express au indicat faptul că nu este fezabil ca atât de multă apă, cam jumătate cât Oceanul Atlantic ca volum, să se fi risipit în spaţiu, ideea fiind că pe Marte se află încă foarte multă apă, dar este bine ascunsă.

Cititi si: Roverul Perseverance al NASA a asolizat pe Marte 

Apa nu poate rezista în stare lichidă la suprafaţa planetei din cauza presiunii atmosferice scăzute şi a temperaturilor extrem de scăzute. Oamenii caută urme de viaţă fosilă pe Marte, fiindcă Planeta Roşie şi Terra şi-au început viaţa în mod destul de asemănător acum 4,6 miliarde de ani şi s-au format prin aceleaşi ingrediente şi mecanisme.

Cercetările făcute de NASA au dovedit că Marte a avut în trecutul îndepărtat apă în abundenţă şi era o planetă mult mai caldă. Sunt dovezi geologice clare despre existenţa unor râuri, delte şi văi secate. Totul s-a schimbat când câmpul magnetic a dispărut şi a cauzat dispariţia atmosferei marţiene. Fără atmosferă a scăzut presiunea şi temperatura, iar apa lichidă s-a evaporat.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii