AVOCATUL POPORULUI

Neîndeplinirea obligaţiei de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă

sâmbătă, 26 septembrie 2020, 16:12
3 MIN
 Neîndeplinirea obligaţiei de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă

”În ce condiții o persoană care a desfășurat raporturi de muncă, fără a avea un contract individual de muncă în formă scrisă, are posibilitatea de a solicita instanței de judecată constatarea raportului de muncă și a efectelor acestuia”?

Conform prevederilor art. 16 alin.1-4) din Codul muncii, contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.

Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.

Angajatorul este obligat să păstreze la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc.

De altfel, prin Decizia nr.383/2011, Curtea Constituțională a reâinut că ”încheierea în formă scrisă a contractului de muncă este justificată de combaterea unor practici ale angajatorilor prin care, profitând de faptul că forma scrisă a contractului de muncă era doar un instrumentum probationis, se sustrăgeau de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat sau bugetului asigurărilor sociale de stat datorate prin efectul încheierii contractului de muncă. O atare conduită se reflecta negativ şi în planul protecţiei sociale a angajatului care nu beneficia de stagiu de cotizare pentru perioadele lucrate neînregistrate de către angajator la autorităţile competente şi nici de asigurare de sănătate sau social”.

În situația în care, contractul individual de muncă nu a fost încheiat, dar o persoană a desfășurat activități specifice care intră în sfera raporturilor de muncă, are posibilitatea de a se adresa instanței de judecată cu o acțiune în constatarea raportului de muncă şi a efectelor acestuia.

Mai mult, în acest sens s-a pronunțat și Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în Decizia nr. 37/2016 prin care a stabilit că ”în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) şi art. 57 alin. (5) şi (6) din Codul muncii, combinat cu art. 211 lit. b) din Legea nr. 62/2011, art. 35 din Codul de procedură civilă şi art. 6 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului, în ipoteza neîndeplinirii de către părţi a obligaţiei de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă, persoana fizică care a prestat muncă pentru şi sub autoritatea celeilalte părţi are deschisă calea acţiunii în constatarea raportului de muncă şi a efectelor acestuia şi în situaţia în care respectivul raport de muncă a încetat anterior sesizării instanţei”.

Consilier, Carla Cozma
Biroul Teritorial Iași – instituția Avocatul Poporului

Comentarii