Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, anunţă că ne aşteaptă două săptămâni dificile

marți, 21 iulie 2020, 13:15
1 MIN
 Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, anunţă că ne aşteaptă două săptămâni dificile

În România urmează "două săptămâni dificile pentru a putea reimpune măsurile de izolare, internare, carantină", după intrarea în vigoare, începând de astăzi, a noii legi a carantinei şi izolării, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. El spune că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, pacienţii infectaţi nu vor mai putea fi externaţi din spital decît "cu acordul medicului curant", după ce în ultimele săptămâni, peste 4.000 de pacienţi infectaţi cu coronavirus s-au externat la cerere, pe fondul vidului legislativ.

"Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune măsurile de izolare, internare, carantină. Suntem într-un moment în care instituţiile statului, agenţii economici şi fiecare dintre noi suntem responsabili. Legea care intră astăzi în vigoare ne oferă pârghiile necesare, dar vom avea două săptămâni dificile", spune ministrul Sănătăţii. "Mizăm şi pe dumneavoastră. Suntem într-o perioadă de creştere uşoară a numărului de cazuri noi. Tot ce înseamnă focare nou constituite sunt gestionate prin anchete epidemiologice", adaugă Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii mai spune că noua lege permite şi detaşarea de personal medical, acolo unde nu există, de exemplu, suficient personal în secţiile ATI, care să facă faţă creşternii numărului de cazuri: "Putem să facem detaşari personal medical sau transferăm pacienţii acolo unde avem locuri libere la ATI, în special rezidenţi de terapie intensivă şi de boli infecţioase. Există 50% spor şi 2% diurna. Noi mizăm pe detaşări voluntare, dar conform legii o putem face şi involuntar. Sper ca colegii noştri să înţeleagă că este un moment dificil, pe care îl putem depăşi împreună", mai spune ministrul Sănătăţii.

 

 

Comentarii