De Sănătate

Punem punctul pe știi

Netratat, la vârstnici, hipotiroidismul duce la probleme cardiace severe

miercuri, 11 octombrie 2023, 09:45
4 MIN
 Netratat, la vârstnici, hipotiroidismul duce la probleme cardiace severe
Ana Popa, Iași: Mama mea are 63 de ani și în ultimii doi ani s-a îngrășat foarte mult, fără să-și fi schimbat obiceiurile alimentare și se simte tot mai slăbită. Medicul ei de familie spune că i-a crescut destul de mult în volum glanda tiroidă – are o gușă tot mai proeminentă – și i-a recomandat să meargă la un medic endocrinolog, cu suspiciunea de hipotiroidism. Ne-am dori să știm cât de severă este această boală, dacă se poate trata și cât durează tratamentul?”
Conf. Dr. Maria Christina Ungureanu, medic primar endocrinolog, Clinica de Endocrinologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon”, Iași: ”Hipotiroidia a fost numită mult timp „glandă de îngrășare”. De fapt creșterea în greutate în hipotiroidie nu este mai mult de 10 kg și numai dacă evoluează de foarte mult timp, respectiv ani. În ultimii ani dozarea TSH (marker pentru funcția tiroidiană) a intrat în analizele de rutină. Cel mai probabil creșterea în greutate este în contextul modificărilor de menopauză și al absenței activității fizice susținute.
 
Medicul de familie v-a recomandat un examen endocrinologic. Cum se va desfășura acest examen?
În primul rând i se vor pune întrebări despre istoricul medical (alte afecțiuni), asupra simptomelor. Ulterior se va efectua un examen clinic al regiunii cervicale anterioare și probabil o ecografie; se vor recomanda anumite analize. Prin palpare și ecografie se confirmă sau nu dacă este „gușă”. Termenul de „gușă” înseamnă creșterea în dimensiuni a glandei tiroide și nu cuprinde orice modificare în  volum a regiunii cervicale anterioare. Analizele recomandate sunt necesare pentru a confirma dacă este vorba despre o funcție scăzută a tiroidei (hipotiroidie) precum și care este cauza problemelor tiroidiene (în cazul mamei  probabil tiroidită autoimună, dacă nu are istoric medical deosebit).
 
 
Hipotiroidismul apare când glanda tiroidă nu fabrică suficienți hormoni tiroidieni. Inițial semnele sunt absente sau foarte discrete dar în timp (ani de zile de obicei) poate da numeroase simptome și complicații. 
 
Simptomele de hipotiroidism pot include:
– Oboseală, somnolență în timpul zilei
– Senzație de frig, intoleranță la frig
– Piele uscată, rărirea sprâncenelor în special în treimea exterioară
– Creștere discretă în greutate
– Voce răgușită,
– Edeme ale pleoapelor, edeme la nivelul membrelor inferioare, ce nu dispar după odihnă
– Păr subțiat
– Bradicardie (încetinirea bătăilor inimii)
– Constipație
– Depresie, tulburări de memorie
Netratat, hipotiroidismul, la vârsta mamei dumneavoastră, duce la probleme cardiace serioase – tulburări de ritm cardiac, insuficiență cardiacă (slăbirea mușchiului cardiac), creșterea grăsimilor în sânge  (în special colesterolul rău – LDL colesterol și trigliceridele) cu creșterea riscului de infarct și accident vascular cerebral. Hipotiroidismul netratat poate determina deteriorarea nervilor periferici cu dureri, amorțeli și furnicături în brațe și picioare.
La copii determină tulburări de creștere și  afectează dezvoltarea intelectuală iar la gravide pot să apară probleme grave în timpul sarcinii atât la mamă cât și la fetus. 
 
Hipotiroidia poate apare cel mai adesea:
– după o operație pe tiroidă
– în context autoimun – când sistemul imun nu vă recunoaște propria tiroidă și produce anticorpi împotriva ei și o distruge
– radioterapie în regiunea gâtului
– utilizarea cronică de medicamente – cordarona, interferonul.
 
Factorii de risc pentru afecțiuni tiroidiene sunt:
– sexul feminin
– antecedente în familie de boli tiroidiene
– antecedentele personale de boli autoimune (vitiligo, poliartrita reumatoidă, diabet zaharat de tip 1, boală celiacă)
 
Tratamentul constă în înlocuirea hormonilor pe care tiroida nu îi mai poate fabrica cu  levotiroxină. Levotiroxina este identică cu hormonul secretat de tiroidă.  Este prescrisă sub formă de pilule sau sirop, se administrează dimineața pe nemâncate cu 30 min înainte de masă; siropul este recomandat în special copiilor și pacienților cu probleme de absorbție. 
 
La aproximativ 6 – 8 săptămâni după ce se începe tratamentul se face un nou test de sânge pentru a verifica dacă doza este corectă. După ce doza a fost fixată controlul se face la 6-12 luni. La persoanele în vârstă cu probleme cardiovasculare, la copii si gravide cu probleme tiroidiene controalele sunt mai frecvente decât la adulții care nu asociază alte patologii grave.  
 
Cel mai adesea tratamentul este pentru toată viața. Dacă doza de hormoni tiroidieni este prea mare poate apare: fibrilație atrială sau osteoporoză iar dacă este prea mică apar complicațiile hipotiroidiei”.  
 

Comentarii