Nikola Tre, un camion electric cu autonomie de 1200 km, graţie alimentării cu hidrogen

marți, 13 noiembrie 2018, 10:50
2 MIN
 Nikola Tre, un camion electric cu autonomie de 1200 km, graţie alimentării cu hidrogen

Inventatorul motorului electric a fost savantul sârbo-american Nikola Tesla. Drept omagiu, Elon Musk şi-a numit compania Tesla, dar rămăsese liber prenumele savantului. 

În 2014 însă a fost luat şi prenumele, odată cu apariţia firmei americane Nikola Motors, care proiectează camioane puse în mişcare de motoare electrice.
După două prototipuri care erau destinate pieţei americane, Nikola Motors a prezentat un nou model, destinat pieţei din Europa – Nikola Tre. Vehiculul nu se încăarcă de la priză, ci este alimentat cu hidrogen (care este ulterior transformat în electricitate), iar acest lucru îi conferă o autonomie mai mare şi un timp mult mai redus pentru alimentare. Autonomia variază de la 500 la 1.200 de kilometri iar un plin de hidrogen este estimat la circa 20 de minute. Camionul va avea şi senzori care vor permite un condus complet autonom.
Capul tractor este disponibil în mai multe versiuni:  în funcţie de configuraţia dorită, motoarele electrice generează între 500 CP şi 1.000 CP, tracţiunea este de tip 6×4 sau 6×2. 
Producătorul susţine că este în căutarea unui amplasament pentru o uzină de producţie în Europa, iar primele teste vor începe în Norvegia în 2020. Lansarea comercială este programată pentru anul 2023. Principalul rival pe piaţă pentru Nikola Tre va fi Tesla Semi, care promite o autonomie de circa 800 de kilometri şi care va fi lansat în 2020. Între cele două companii există şi un proces – în noiembrie anul trecut Nikola a dat în judecată Tesla, acuzându-şi rivalii de furt al designului (Tesla Semi ar semăna prea bine cu Nikola One).

Comentarii