De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nou instrument pentru detectarea tumorilor cerebrale

vineri, 14 iulie 2023, 07:39
2 MIN
 Nou instrument pentru detectarea tumorilor cerebrale

Cercetătorii au descoperit că tumorile creierului conțin niveluri de expresie crescută a receptorilor de folat în raport cu țesutul cerebral adiacent. Acest fenomen a fost observat atât la modele experimentale, cât și la eșantioane de tumori umane.

Produsele radiofarmaceutice pe bază de folat pot fi utilizate în imagistică prin tomografie cu emisie de pozitroni (PET) pentru a detecta receptorii de folat în tumorile cerebrale.

Identificarea receptorilor de folat și potențialul de exploatare al acestora în ceea ce privește tumorile cerebrale reprezintă o descoperire nouă și semnificativă în domeniu, au anunțat autorii cercetării care a fost publicată în revista Frontiers in Immunology.

Descoperirea are legătură cu glioamele, care reprezintă un grup de tumori cerebrale grave.

„Înainte de această descoperire, prezența receptorilor de folat și nivelul lor crescut în glioame nu fusese luat în considerare și, prin urmare, aceștia nu au fost încă utilizați în scopuri imagistice și nici în scopuri de tratament”, spune cercetătorul doctoral Maxwell Miner de la Centrul PET Turku din cadrul Universității din Turku, Finlanda.

Potrivit liderului grupului de cercetare și profesorului Anne Roivainen, cercetător principal al InFLAMES, aceasta reprezintă o țintă deosebit de interesantă pentru potențiale tratamente viitoare.

„Rezultatele noastre arată o creștere medie de 100 de ori mai mare a acumulării de radiofarmaceutice pe bază de folat în țesutul gliomatos față de cel al țesutului cerebral sănătos adiacent”, spune profesoara Roivainen.

Tumorile cerebrale de tipul glioamelor provin din celulele gliale neuronale din creier, care depășesc în cantitate neuronii.

Glioamele cuprind numeroase subgrupuri, existând chiar un grad ridicat de variabilitate morfologică a receptorilor în cadrul unei singure leziuni canceroase.

Această eterogenitate celulară poate îngreuna tratamentul.

Cercetătorii spun că există o nevoie urgentă de noi tratamente chimioterapeutice, în special pentru cele mai maligne cancere cerebrale, deoarece acestea cresc și se infiltrează adânc în creier, ceea ce face dificilă distincția între gliom și non-gliom.

Cercetătorii de la Centrul PET din Turku speră că această descoperire recentă va conduce la continuarea cercetărilor privind detectarea și tratarea tumorilor cerebrale cu folat.

Rezultatele au fost obținute în cadrul unui proiect comun multidisciplinar la care au participat cercetători din Finlanda și colaboratori de la universitatea Purdue, din Statele Unite. Probele de gliom au fost obținute de la Auria Biobank.

 

Comentarii