Nu poate evacua din propria casă individul care o bătea pentru că nu l-a notificat în scris

sâmbătă, 17 iulie 2021, 01:52
2 MIN
 Nu poate evacua din propria casă individul care o bătea pentru că nu l-a notificat în scris

O ieşeancă se chinuie să scape de fostul soţ, pe care l-a primit în casa pe care a construit-o singură. Ea s-a adresat instanţei pentru a dispune evacuarea bărbatului din locuinţă. Deşi fostul soţ nu are niciun drept asupra casei, iniţiativa femeii nu s-a bucurat deocamdată de succes.

Ana şi Constantin B. au fost căsătoriţi până în 1989. În 1994, femeia şi-a cumpărat 1.600 mp de teren într-o comună din apropierea Iaşului şi s-a construit acolo o casă, în care să locuiască cu copiii. În 2006, la insistenţele acestora, a fost de acord să-l primească pe fostul soţ în casă. După trei ani, a acceptat chiar ca acesta să-şi stabilească oficial domiciliul acolo, prin schimbarea cărţii de identitate. În loc de recunoştinţă, femeia s-a ales cu bătăi şi scandal, ceea ce a făcut-o să se adreseze în final instanţei. Ana B. a cerut întâi emiterea unui ordin de protecţie, iar apoi evacuarea fostului soţ, dar şi menţionarea în sentinţă că bărbatul nu mai poate locui acolo.

Singura apărare a bărbatului în faţa judecătorilor a fost afirmaţia că femeia nu ar fi proprietarul exclusiv al locuinţei, întrucât ar fi muncit şi el la construirea acesteia. Judecătorii au constatat lipsa oricăror probe în acest sens. Totuşi, au respins cererea înaintată de femeie. Conform legii, evacuarea pe cale judecătorească poate fi dispusă doar în situaţia în care persoana în cauză a fost notificată în scris şi nu s-a conformat de bunăvoie în decurs de cinci zile. Or, notificarea lipsea. Aceasta a încercat să prezinte o notificare redactată în timpul procesului, dar şi această variantă a fost respinsă, întrucât notificarea trebuie să preceadă acţiunea în justiţie. Apelul declarat de Ana B. a intrat pe rolul Tribunalului, dar este puţin probabil ca judecătorii acestei instanţe să interpreteze altfel litera legii.

Comentarii