Numele luate în calcul pentru ministerul Justiţiei din noul cabinet Ciolacu

marți, 13 iunie 2023, 10:41
2 MIN
 Numele luate în calcul pentru ministerul Justiţiei din noul cabinet Ciolacu

Noul ministru al Justiţiei ar urma să fie ales dintre fosta judecătoare Elisabeta Roşu, în prezent notar public, şi actualul secretar de stat al ministerului, fostul judecător George Cătălin Şerban, potrivit surselor PRESShub. Protocolul de guvernare prevede că ministerul Justiţiei revine, la rotativă, PSD, dar partidul condus de Ciolacu ar dori să numească ca ministru o persoană din afara politicii, un tehnocrat.

Fostă judecătoare, Elisabeta Roşu s-a pensionat în mai 2021 din funcţia de judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fiind în prezent notar public. A stat la instanţa supremă doar doi ani, suficient pentru a ieşi la pensie cu un venit considerabil. Căsătorită cu un avocat, Elisabeta Roşu deţinea la momentul ieşirii la pensie trei terenuri intravilane în Bucureşti, unul în Comarnic şi unul în comuna Secărie.

În Bucureşti familia deţine o casă de locuit, trei garsoniere, două apartamente şi un al treilea apartament în Constanţa. Cei doi mai au cinci motocilete, patru motocicle şi 3 maşini. Potrivit declaraţieie de avere din 2021, familia Roşu a vândut în acelaşi an două apartamente. Unul în valoare de 254.000 de lei şi celălalt în valoare de 742.000 de lei.

De la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ), Elisabeta Roşu a încasat pe 4 luni a anului 2021 suma de 147.000 de lei, adică 36.500 de lei/lună net.

Soţul, Eusebiu Severin Roşu, a estimat un venit de 157.000 de lei din avocatură pentru perioada ianuarie – mai 2021. Fost preşedinte interimar al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) în locul Liei Savonea – care fusese aleasă în CSM – Elisabeta Roşu a fost vicepreşedintă a instanţei când CAB era condusă de Savonea.

Elisabeta Roşu s-a numărat în 2019 printre semnatarii preşedinţi de Curţi de Apel care s-au delimitat de protestul magistraţilor de pe treptele CA Bucureşti care reclamau politizarea sistemului judiciar în timpul guvernării PSD-PLDE.

Roşu invoca atunci „necesitatea respectării prevederilor legale care reglementează statutul magistratului, a separaţiei puterilor în stat şi folosirea doar a pârghiilor pe care legea şi regulamentele le găsesc adecvate pentru exprimarea opiniilor”.

Alt nume vehiculat pentru funcţia de ministru este George Cătălin Şerban (51 de ani), actualul secretar de stat susţinut de PSD în ministerul Justiţiei.

Europa Liberă a relatat despre acesta că a încasat în 2021 8.000 de euro/lună după ce a cumulat pensia de judecător cu cea de demnitar în ministerul Justiţiei. Şerban a fost angajatul Consiliului Superior al Magistraturii până în octombrie anul 2021. Judecător de meserie, Şerban ocupa la momentul respectiv funcţia de secretar general al CSM.

Indiferent de cel care va fi ales, noul ministru al Justiţiei va cumula pensia cu salariu, în condiţiile în care În Parlament există un proiect de lege care ar urmări eliminarea cumulului pensiei cu salariul pentru angajaţii de la stat. Proiectul este blocat de mai multe luni.

SURSA: presshub.ro

Comentarii