O bucăţică din Iașul de acum 100 de ani se întoarce la deţinătorul ei de drept

miercuri, 28 noiembrie 2018, 03:00
3 MIN
 O bucăţică din Iașul de acum 100 de ani se întoarce la deţinătorul ei de drept

Pământul câştigat la reforma agrară din 1921 de un ieşean care a luptat în Primul Război Mondial revine după îndelungi proceduri în familie – mai precis, nepotului lui, azi în vârstă de 75 de ani.

Terenul obţinut la reforma agrară din 1921 de un ieşean care a luptat în Primul Război Mondial, însă luat cu japca de comunişti în anii ’60, nu a reintrat nici până astăzi în posesia familiei. Omul a murit, iar, după că­de­rea regimului Ceauşescu, fiul său – şi el veteran, din al Doilea Război Mondial – a început propriul lui război cu statul român. De astă-dată, în instanţă, singura sa armă fiind Legea fondului funciar din 1991. În 1992, Constantin Tudose a recucerit pământul părinţilor săi, însă numai pe hârtie. În ciuda deciziei definitive a instanţei, care îI dădea dreptate, omul a închis ochii în anul 2000 fără să fi apucat să fie pus în posesie. Misiunea a fost preluată de fiul său, pe care îl cheamă tot Constantin. Şi el a mai trecut o dată prin instanţă şi, la fel ca tatăl său, a repurtat o victorie: judecătorii au dispus administra­ţiei comunei Po­pricani să îl pună în posesia suprafeţei de 5.977 mp de teren. Doar că – şi asta admite şi Tudose-fiul, acum în vârstă de 75 de ani – sentinţa prevede intravilanul comunei Popricani, fără precizarea localităţii.

Supărarea omului vine de la faptul că vechiul amplasament, din satul Vânători, este parţial ocupat, dar şi din cauză că Primăria i-a oferit la schimb o suprafaţă egală în satul vecin, Popricani. Schimb cu care Constantin Tudose nu ar fi de acord, după cum ne-a spus primarul Valeriu Pârlog. Întrebat ulterior, Tudose ne-a spus că nici nu ştia că a fost „mutat“ în satul reşedinţă de comună, dar că e de acord, numai să se încheie odată revendicarea începută de tatăl său în urmă cu 27 de ani.

Secretarul comunei, Elena Teş­cu, ne-a explicat că întârzierea se datorează unei erori care s-a strecurat în hotărârea Comisiei Judeţene de Fond Funciar, emisă pe baza sentinţei din 1992. După „dezghe­ţarea“ procedurii de retrocedare, în urma blocării la nivel naţional instituite de Legea Ponta (165/2013), dosarul de corec­tare a hotărârii e fost remis Prefecturii Iaşi. Aici, ni s-a confirmat că rectificarea va fi aprobată în următoarea şedinţă a Comisiei de Fond Funciar, care va avea loc imediat ce subprefectul Va­lentina Iosub va reveni din concediul medical. „Problema e ca şi rezolvată“, ne-a asigurat secretarul Pri­măriei Popricani şi, prin ziarul nostru, pe Constantin Tudose.

De altfel, ziarul nostru a relatat în câteva rânduri despre avalanşa de rectificări în actele privind proprietatea asupra terenurilor, corecturi solicitate de primării, dar şi de titulari la Instituţia Prefectului. Proce­dura durează din cauză că, odată ve­ri­ficate şi aprobate în Comisia Jude­ţeană de Fond Funciar, dosarele merg la Oficiul de Cadastru, unde se face corecţia în acte. În cazul bătrânului moştenitor al terenului pentru care bunicul său şi-a pus via­ţa în joc cu o sută de ani în urmă, dosarul se va întoarce de la Pre­fectură la Primăria Popricani, care îl va pregăti pentru ultimul asalt: obţinerea, în sfârşit, a titlului de proprietate.

Comentarii