O comună ieşeană, formată dintr-un singur sat, se roagă de judecători să-i anuleze o amendă de 5000 de lei

sâmbătă, 26 august 2023, 01:50
2 MIN
 O comună ieşeană, formată dintr-un singur sat, se roagă de judecători să-i anuleze o amendă de 5000 de lei

Colectarea selectivă a deşeurilor pare o misiune imposibilă pentru primăriile din judeţ. Primăria comunei Focuri a făcut apel la instanţă pentru a fi exonerată de la plata unei amenzi primite din partea Gărzii de Mediu. Judecătorii nu au găsit nicio problemă procesului-verbal întocmit de inspectori, dar au considerat că amenda ar reprezenta o sarcină prea grea pentru bugetul unei comune formate dintr-un singur sat.

Angajamentele luate de România în momentul aderării la Uniunii Europene au vizat şi recuperarea materialelor reutilizabile din aşa-numitele deşeuri municipale. Ca şi celelalte localităţi din judeţ, şi comuna Focuri ar fi trebuit ca, până la această dată, să ajungă ca din masa totală a deşeurilor, cel puţin jumătate să fie colectate selectiv, pentru a putea fi reciclate.

La un control al Gărzii de Mediu, efectuat în luna noiembrie a anului trecut s-a constatat însă că localitatea era departe de acest obiectiv. În plus, inspectorii Gărzii de Mediu au apreciat că primăria Focuri nu-şi îndeplinise nici măcar obligaţia de a informa locuitorii cu privire la normele de colectare a deşeurilor. Controlul s-a soldat cu o amendă de 5.000 de lei, contestată de primărie în faţa Judecătoriei Paşcani.

Aici, reprezentanţii primăriei Focuri au afirmat că în comună sunt amplasate 30 de containere de colectare selectivă, precum şi peste 1.800 de pubele. Deşi numărul containerelor specializate este suficient pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi în pofida campaniilor de informare derulate de primărie, „gradul de educaţie precar” al locuitorilor ar fi făcut ca obiectivele de mediu să nu poată fi atinse. Conform reprezentanţilor primăriei, amenda de 5.000 de lei ar afecta derularea proiectelor comunei, inclusiv cel vizând colectarea selectivă a deşeurilor.

După analiza actelor depuse la dosar, magistraţii Judecătoriei Paşcani au ajuns la concluzia că procesul-verbal întocmit de Garda de Mediu este valabil, consemnând cu exactitate faptele şi respectând toate normele legale privind redactarea.

„Probatoriul administrat şi analizat formează convingerea fermă a instanţei că petenta se face vinovată de săvârşirea faptelor contravenţionale descrise în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie. Or, în aceste condiţii de răsturnare a prezumţiei de nevinovăţie prin administrarea de probe, petenta era cea care trebuia să facă dovada corespunzătoare că nu a săvârşit faptele. Or, acest lucru petenta nu l-a realizat, deoarece mijloacele de probă administrate de instanţă la propunerea sa nu au dus la stabilirea vreunei alte situaţii de fapt”, au constatat judecătorii.

Ei au apreciat totuşi că faptele sancţionate de Garda de Mediu nu prezintă un pericol social care să impună aplicarea unei amenzi. Judecătorii au dispus înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment. Sentinţa Judecătoriei Paşcani a fost contestată de Garda de Mediu, apelul instituţiei intrând pe rolul Tribunalului. 

Comentarii