O epavă la primărie

marți, 04 august 2020, 01:50
3 MIN
 O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

S-ar zice că Traian Băsescu procedează corect. Din unghiul de vedere al PMP, candidatura fostului şef al statului la primăria capitalei îi poate salva pe populari de la ruşinea de a dispărea complet de pe scena politică. Dar cu ce preţ?

Băsescu este bolnav, neinspirat şi căzut în desuetitudine. Ieşirile sale în public sunt fie banale, fie voit manipulatorii. Dar, spre deosebire de anii săi de glorie, simţi rapid acum că ex-preşedintele încearcă să te păcălească – doar cu scopul de a mai fi luat oleacă în seamă.

Dezvăluirile justiţiei, deloc surprinzătoare, legate de corupţia uluitoare a Elenei Udrea, cea pentru care Băsescu a băgat mereu mâna în foc de cuminţică ce era, reprezintă o nouă scatoalcă peste ceafa fleşcăită a marinarului. De fapt, mulţi dintre vechii săi apropiaţi sunt deconspiraţi azi ca sforari, corupţi, ofiţeri acoperiţi, turnători ori pur şi simplu ca jalnici oportunişti ce au schimbat tabăra „reformatorilor” cu prima ocazie. Deşi a avut de partea sa, la început, suficienţi intelectuali de rasă şi un sprijin aproape necondiţionat din zona generaţiei tinere, liderul PMP a eşuat în edificarea unui stat mai bun. Dar a încercat vreodată în mod sincer să schimbe România?   

În mod grăitor, adevăratul său moştenitor în politică este Victor Ponta – alt mincinos notoriu, ce-şi foloseşte inteligenţa (nu puţină!) îndeosebi în jocuri de culise, pentru a-şi proteja anumite interese personale şi câţiva amici de grade înalte. Ca şi Băsescu, Ponta s-a bucurat, la un moment dat, de susţinerea multor români de bună credinţă, dar şmecheria prea deranjantă l-a condamnat la un eşec monumental; la fel ca fostul preşedinte, ex-premierul a uitat de reformele esenţiale ale statului taman când putea să le realizeze; asemenea marelui Băsescu, micul Titulescu recurge la şantaj pentru a-şi întări partidul. Spre deosebire însă de decrepitul Popeye, încă tânărului Mickey Mouse stratagema s-ar putea să-i reuşească. Dar va deveni politica mai agreabilă?

Creditat cu mai puţin de 4% în toate sondajele de opinie, dar cu 10% – zice Băsescu – în Bucureşti, PMP ar putea încurca dreapta în demersul său firesc de a o alunga pe Gabriela Firea din fruntea celui mai mare şi mai murdar oraş din ţară. Dacă Pro România, başca Marian Vanghelie se înscriu la rândul lor în cursa pentru fotoliul de primar general, pierderile se compensează. Negocierile din ceasul al doisprezecelea sunt dure şi pe muchie de cuţit. Sunt curios până unde va merge Traian Băsescu. Va accepta fostul şef al statului să iasă din politica naţională printr-o grea înfrângere – singura, de-altfel! – având eventual şi renumele de distrugător al dreptei? Nu m-aş mira deloc. De dragul Elenei Udrea, şi-a făcut deja toată moştenirea ferfeniţă.

Comentarii