De Business

Punem punctul pe știi

O firmă cu acţionari din Rusia face afaceri de aproape 10 milioane de lei la Leţcani

marți, 01 martie 2022, 02:50
2 MIN
 O firmă cu acţionari din Rusia face afaceri de aproape 10 milioane de lei la Leţcani

Ruşii fac afaceri „subţirele” în judeţul Iaşi, cel puţin dacă luăm drept reper numărul firmelor înregistrate oficial care au în structura acţionariatului cetăţeni ruşi. În judeţul nostru, în anul 2021 erau înregistrate 12 firme cu acţionariat rusesc, din care doar trei aveau activitate, conform datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. 

Domeniile în care sunt prezente aceste societăţi cu sediul în Iaşi sunt construcţii, IT şi comerţ. În total, cele trei firme „ruseşti” au avut o cifră totală de afaceri de aproape 10 milioane de lei în 2020, potrivit ultimelor date financiare declarate la Ministerul Finanţelor de aceste companii, şi un profit net cumulat de aproape 269.000 de lei.

De departe se remarcă Elkas Home, avându-l drept asociat unic pe Glukhov Sergey. Cu principala activitate fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, firma din Leţcani a cetăţeanului de origine rusă a avut o cifră de afaceri pe anul 2020 de 9,8 milioane de lei, valoare care înseamnă aproape 98% din afacerile totale ale firmelor active din judeţul Iaşi care au în structura acţionariatului cetăţeni ruşi. Profitul net al societăţii a fost de aproximativ 40.000 de lei. Firma Oblique Marketing, cu principala activitate realizare a softului la comandă, a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 243.000 de lei şi un profit net de circa 229.000 de lei. Asociat unic la această societate este Micliuc Polina.

Cea de-a treia companie rusă care a rulat bani în judeţul Iaşi în anul 2020 este Miracle Bodycare, cu afaceri de 31.800 de lei şi pierderi de 200 de lei declarate în acelaşi an. Firma, cu activitate principală comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet, are doi asociaţi: Putina Victoria şi Spiridonov Dmitrii. Restul firmelor au raportat la cifra de afaceri zero. La nivel naţional, însă, sunt sute de firme ruseşti, jucători uriaşi pe piaţa petrolieră şi metalurgică, comerţ şi transport, care învârt miliarde de euro. Confidas, platforma prin intermediul căreia se poate verifica orice companie din ţară, a făcut publică recent o listă cu firme din România ce au acţionariat rusesc, cap de listă fiind Lukoil şi Gazprom (https://bit.ly/FirmeRusia). 

Comentarii