O gravidă din Iaşi a avut nevoie de 15 pungi de sânge

luni, 04 mai 2020, 01:50
3 MIN
 O gravidă din Iaşi a avut nevoie de 15 pungi de sânge

A fost o intervenţie chirurgicală dificilă realizată de medici de la „Cuza Vodă“ şi „Parhon“. Placenta se implantase în vezica urinară. Fătul s-a născut prematur, la 27 de săptămâni.

O gravidă în vârstă de 33 de ani a ajuns la spital în stare gravă după ce placenta i-a pătruns până în vezica urinară cauzându-i sângerări masive. Femeia a ajuns în Clinica de Urologie de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din cauză că sângera foarte mult atunci când urina, medicii intervenind de urgenţă când starea femeii a început să se agraveze.

„Această hematurie a pacientei era în cantitate masivă, iar din cauză că sângera abundent şi devenea instabilă hemodinamic a fost nevoie de cezariană de urgenţă. Acum starea mamei este stabilă, a fost nevoie de un număr foarte mare de pungi de sânge pentru transfuzie, aproximativ 15. Copilul este ventilat, se află la Maternitatea «Cuza Vodă» sub supravegherea medicilor de acolo şi sperăm că va reuşi să treacă cu bine peste aceste săptămâni grele care urmează, fiind vorba despre un copil prematur“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Pacienta avea uter cicatricial, adică a mai avut anterior o naştere prin cezariană, lucru care a dus la această complicaţie majoră a sarcinii, fătul fiind scos chiar dacă sarcina era de doar 27 de săptămâni.

De asemenea, a fost făcută şi o histerectomie, adică a fost extirpat uterul. A fost necesară intervenţia unei echipe complexe de la Maternitatea „Cuza Vodă“ şi de la Spitalul „Parhon“, formată din ginecologul Mircea Onofriescu, urologul Viorel Radu, medicii anestezişti Liviu Antohi şi Laura Nicolescu şi medicul neonatolog Alexandra Tudose care a preluat nou-născutul.

„Este un caz foarte rar, este o boală care se numeşte placenta accreta şi înseamnă că placenta trece de peretele uterin şi în acest caz s-a implantat în vezica urinară, practic sângerarea era prin vezica urinară din placentă. Deşi fătul avea doar 27 de săptămâni, profesorul Onofriescu a hotărât să intervină, primând viaţa mamei. Efectiv femeia pierdea tot sângele din organism, era o suferinţă şi a mamei şi a fătului“, a explicat dr. Viorel Radu, medic primar urolog, care a condus echipa chirurgicală.

Problema, spun specialiştii, a pornit de la faptul că femeia a mai avut o naştere prin cezariană şi că în general acum foarte multe femei evită să nască natural, alegând cezariana.

„Ginecologii spun că au din ce în ce mai multe cezariene, ceea ce duce şi la apariţia complicaţiilor legate de această intervenţie. În anii din urmă existau desigur şi complicaţiile influenţate de naşte­rea naturală, dar este o tendinţă mondială de a se face multe cezariene, existând astfel şi o patologie a uterului cicatricial“, a mai completat dr. Viorel Radu.

Comentarii