De Sănătate

Punem punctul pe știi

O mână de rezidenţi ieşeni trimit maşini pline cu medicamente spre spitalele din Ucraina

sâmbătă, 26 martie 2022, 02:50
4 MIN

Un grup de medici rezidenţi din Iaşi împreună cu Asociaţia Congregaţiei Surorilor Providenţei strâng şi duc dincolo de graniţă medicamente şi materiale sanitare extrem de necesare pentru spitalele din Ucraina. Acţiunea de susţinere a spitalelor din Ucraina a pornit imediat după declanşarea războiului, prima dată ca un gest de susţinere a colegilor lor ucraineni din spitalele din Iaşi care erau afectaţi de cele petrecute în ţara vecină, iar ulterior ca un gest pe care medicii îl pot face pentru a ajuta la salvarea unor vieţi.

Iuliana Teodor, Andreea Neamţu, Irina Matceac, Mihaela Bordianu, Elena şi Vali Chelaru, alături de Lidia Scripcaru de la Asociaţia Surorile Providenţei sunt o parte dintre cei care îşi dedică timpul liber acestei activităţi şi care fac ca spitalele din Cernăuţi, Kiev şi Harkov să aibă o parte din cele necesare.

De la sacoşe pline, la dube întregi

Tinerii medici au strâns la început produse şi medicamente în câteva sacoşe, iar treptat numărul donaţiilor şi al medicamentelor a fost atât de mare încât au cerut ajutorul unor cunoscuţi de-ai lor care aveau dubiţe şi care ar putea să îi ajute. În scurt timp portbagajele maşinilor personale deveniseră prea mici.

„La început au fost câteva sacoşe, apoi umpleam două-trei portbagaje, după care totul a escaladat ca un bulgăre de zăpadă. Lumea a vrut să doneze sume tot mai mari, ne-au căutat diverse asociaţii, de exemplu a fost o asociaţie a mămicilor cu copii bolnavi de diabet care a donat foarte multă insulină. Apoi a mai venit o asociaţie din Franţa care a cumpărat foarte multe materiale sanitare, perfuzii, aproape cât o dubiţă întreagă”, a povestit Andreea Neamţu, medic rezident la Spitalul „Parhon”.

Treptat, au anunţat iniţiativa lor pe alte grupuri de medici, iar gestul lor s-a concretizat în medicamente şi materiale sanitare care au depăşit pragul de 30.000 de euro. „Am văzut că lumea începea să adune mâncare, pături, scutece, de asta am zis să strângem noi medicamente. Noi suntem medici şi ştim cam de ce ar avea nevoie acolo, mai ales că nu toată lumea are acces la medicaţie”, a mai explicat Andreea. Medicii rezidenţi spun că reuşesc să se ocupe şi de tot ce presupune acţiunea după timpul petrecut la spital. Sunt zile în care le sună telefoanele încontinuu şi răspund în permanenţă la emailuri, fiind tot mai mulţi oameni impresionaţi de gestul lor.

„Suntem medici şi nu ne putem imagina ce înseamnă lipsa unor medicamente banale”

Pentru ca medicamentele strânse de ei să ajungă acolo unde este nevoie în spitalele din Ucraina, medicii au luat legătura cu o asociaţie de voluntari din ţara asediată de Rusia. Andreea povesteşte că una dintre colegele lor ţinea legătura cu asociaţia Starlife Charity, care acum se ocupă cu distribuirea medicamentelor în spitalele din Cernăuţi, Kiev, Harkov. Medicii rezidenţi ieşeni încarcă medicamentele în portbagajele maşinilor lor sau în alte dubiţe şi merg până după graniţă, acolo unde se întâlnesc cu asociaţia Starlife Charity.

„Până acum am reuşit să facem cam patru transporturi, am trecut graniţa unde ne-am întâlnit cu voluntarii lor. De acolo, ei merg pe propria răspundere mai departe şi duc donaţiile noastre acolo unde indicăm noi”, a explicat Iuliana Teodor, medic rezident la Spitalul „Parhon”. Medicii ieşeni primesc în continuare săptămânal de la spitalele ucrainene o listă de necesităţi pe care încearcă să o îndeplinească. Spun că în spitalele din Ucraina nevoile pornesc de la lucruri minore, cum ar fi betadină, faşe, alcool sanitar şi până la medicamente pentru diferite afecţiuni cronice – diabet, epilepsie sau hipertensiune.

„La rândul nostru suntem medici şi nu ne putem imagina ce înseamnă anumite lipsuri ale unor medicamente sau a unor materiale sanitare foarte banale. Suntem conştienţi că ceea ce facem noi este doar o picătură în ocean, dar poate pentru câţiva oameni face o diferenţă”, a  mai spus Iuliana Teodor.

„Totul se face pentru ca să câştigăm"

Irina Matceac este unul dintre medicii rezidenţi de origine ucraineană, din Cernăuţi, care îşi desfăşoară activitatea la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” şi care a simţit că nu putea sta deoparte atunci când a văzut prin ce trec oamenii din ţara sa.

„Nici măcar nu ştiam cum să facem asta, era chiar la început. Am pus o postare pe Facebook, am dat share la postări şi am primit solicitări de la mulţi colegi din diferite colţuri ale ţării, nu doar din Iaşi care ne întrebau cum ar putea să trimită. Primii care ne-au cerut ajutorul au fost cei de la Cernăuţi, avem o colegă care a lucrat acolo la spital şi s-au gândit că poate putem să îi ajutăm, cu orice”, a povestit Irina. Medicul spune că toate rudele sale sunt în Ucraina şi atmosfera de acolo este centrată doar pe ideea de a ajuta, în orice fel.

„Totul se face pentru ca să câştigăm şi oricine ajută cu orice, nu mai există nevoi personale. Fiecare se gândeşte «hai să aduc ce pot eu, poate să fac mâncare pentru cei care ne apără» sau alţii caută oameni care vor să ne facă rău. Nu există altceva, fiecare doar la asta se gândeşte”, a mai spus Irina Matceac.

Comentarii