O nouă armă a armatei americane împotriva Chinei și Rusiei: baloanele cu aer cald

miercuri, 06 iulie 2022, 12:40
2 MIN
 O nouă armă a armatei americane împotriva Chinei și Rusiei: baloanele cu aer cald

Pentagonul lucrează la un nou plan pentru a se ridica deasupra concurenței din China și Rusia: baloanele cu aer cald.

Baloanele cu aer cald, care zboară între 60.000 și 90.000 de picioare (27.432 km) , ar fi adăugate rețelei extinse de supraveghere a Pentagonului și ar putea fi folosite în cele din urmă pentru urmărirea armelor hipersonice, potrivit Politico.

S-ar putea ca ideea să pară de domeniul science-fiction, dar o serie de documente ale Pentagonului semnalează că tehnologia trece din sectorul de cercetări al Departamentului Apărării la serviciile militare, notează Rador.

"O serie de platforme de mare sau de extrem de mare altitudine prezintă multe beneficii în privinţa rezistenţei lor, în privinţa capacităţii de manevră, dar şi în privinţa flexibilităţii altor utilităţi", a declarat Tom Karako, consilier principal în Programul Internaţional de Securitate, totodată director de program în Proiectul de Apărare Antirachetă la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Armata americană ar putea folosi baloane cu aer cald pentru diverse misiuni

În ultimii doi ani, Pentagonul a cheltuit aproximativ 3,8 milioane de dolari pe proiecte de baloane și  pentru anul fiscal 2023  intenționează să cheltuiască 27,1 milioane de dolari  pentru a continua munca la eforturi multiple, potrivit documentelor bugetare.

Între timp, Pentagonul lucrează la propriul program de arme hipersonice, în ciuda eșecului de miercuri al celui mai recent test.

În acelaşi timp, în pofida testului eşuat de miercurea trecută, Pentagonul lucrează la propriul program pe tema armamentului supersonic. Speranţa Statelor Unite este ca baloanele să ajute la depistarea şi distrugerea armelor supersonice produse în China şi în Rusia.

În luna august a anului trecut, China a surprins Pentagonul testând o rachetă nucleară supersonică, care totuşi şi-a greşit ţinta cu aproximativ 40 km.

Rusia şi-a accelerat producţia armamentului supersonic ca ripostă la retragerea SUA din Tratatul împotriva Rachetelor Balistice din 2002. În martie, Guvernul rus a pretins că va lansa o rachetă supersonică în cursul unui atac din Ucraina, aceasta fiind prima oară când o asemenea rachetă ar fi fost folosită.

Acesta ar fi doar unul dintre modurile în care asemenea baloane ar putea fi folosite. Baloanele, în formă de lacrimă, pot culege o groază de date şi pot naviga apelând la algoritmi AI (algoritmi bazaţi pe inteligenţă artificială, n. red.) (dcnews.ro)

 

Comentarii