O nouă răsturnare de situație în cazul spitalului mobil. Un proces câștigat la Suceava

vineri, 09 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 O nouă răsturnare de situație în cazul spitalului mobil. Un proces câștigat la Suceava

Asociația Euronest a câștigat recursul în procesul în care contestă un raport nefavorabil al Curții de Conturi, iar cauza va fi rejudecată. Inspectorii trecuseră tot complexul ca prejudiciu

FOTO: Imagini cu spitalul mobil de la inaugurare

Judecătorii Curții de Apel Suceava au admis recursul formulat de proprietara spitalului mobil amplasat la Lețcani, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest. În prima instanță, asociația a contestat raportul inspectorilor Curții de Conturi prin care aceștia au aplicat o amendă de 60 de mii de lei şi au stabilit un prejudiciu cert de 64,9 milioane lei, reprezentând întreaga valoare a contractului.

Decizia magistraților suceveni este definitivă și prevede rejudecarea cauzei. Strămutat de la Iași la Suceava, dosarul a fost trimis la Tribunalul Botoșani, tot la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Citește și: O surpriză de 13 milioane euro: Euronest pierde procesul Spitalului Mobil. Mai plătim o dată?

Achiziționarea complexului medical modular a fost decisă în mandatul trecut, prin votul unanim al consilierilor județeni. Motivul era prevenirea și tratamentul cazurilor de Covid-19 pe fondul pandemiei care abia izbucnise. Achiziția s-a desfășurat în procedură accelerată și a beneficiat doar de sprijinul financiar al Consiliilor Județene Iași și Neamț.

Procedura cumpărării, aducerii și montării complexului cu nu mai puțin de 256 de paturi a fost una anevoioasă. De la momentul atribuirii contractului, pentru suma de 13,2 milioane de euro/ 63,7 milioane de lei, firma turcească SDI Global LLC a.ș. a avut nevoie de 5 luni ca să ducă spitalul de la Ankara la Iași și să-l pună în funcțiune.

Judecătorii au apreciat în prima instanță că întârzierile – pentru care turcii au fost penalizați cu aproximativ 2 milioane de euro – nu se justifică. Ei au reținut și alte concluzii ale inspectorilor de conturi, de la lipsa unor caracteristici tehnice în Caietul de sarcini și evaluarea defectuoasă  ofertelor, până la plăţi parţiale efectuate fără respectarea clauzei contractuale de bază (punerea în funcţiune a spitalului) și lipsa stabilirii unor atribuţii clare pentru fiecare membru al comisiei de evaluare.

Cei de la Euronest au susținut că achiziţia ar fi fost făcută corect, iar prețul obţinut a fost unul mai bun decât estimarea iniţială de 88 milioane lei, bazată pe achiziţiile similare făcute în alte ţări europene. Toată documentaţia referitoare la licitaţie a fost publicată pe site-ul Euronest, deşi legea impunea doar publicarea invitaţiei la negociere, fără alte detalii. Ei au cerut şi luarea în considerare a contextului din primăvara anului 2020, când cererea de echipamente medicale era mult mai mare decât oferta. Cât privește Caietul de sarcini, acesta nu prezenta caracteristici tehnice detaliate pentru fiecare echipament cerut tocmai pentru a nu restrânge competiţia.

Întârzierile în livrarea componentelor spitalului, instalarea lor şi darea în folosinţă au fost puse pe seama situaţiei interne din Turcia, starea de urgenţă şi situaţia pandemică împiedicând temporar livrările.

Contestat și la DNA, spitalul nu a putut fi inclus nici în lista deconturilor din fondurile europene special alocate pentru unități medicale modulare: asociațiile interjudețene cum este Euronest nu au fost incluse pe lista solicitanților, deși o administrație județeană precum CJ putea să cumpere de una singură și să deconteze un pachet modular.

Amintim că, în prezent, complexul modular amplasat pe platforma Centrului Transagropolis de la Lețcani este în conservare. Trecut în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean la începutul anului, spitalul mobil ar urma să fie mutat la baza ISUJ din partea de nord a Iașului.

 

Comentarii