Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O scrisoare de dragoste de acum 98 de ani

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Teoretic, parcă ar fi trebuit să scriu şi eu ceva despre campania electorală. Să deplâng debilitatea ei, cauzată, o repet (am mai spus-o prin 2016, cred), inclusiv de actuala lege electorală care permite bannere şi mashuri stradale până să înceapă campania electorală oficială de o lună, dar care le interzice pe timpul acesteia, nepermiţând decât afişele standard (ceva mai mari de-un A3, adică de mărimea maximă prevăzută de lege) pe panourile puse la dispoziţie de primării: astfel, vizibilitatea, adică percepţia campaniei electorale se reduce, la nivel outdoor, strict la aceste panouri meschine. 

Care, ce să vezi, au mai fost şi ridicate sâmbătă dimineaţa, probabil imediat după ora 00.00, căci, vezi Doamne, în preziua şi-n ziua alegerilor, campania se suspendă! O aberaţie în ce priveşte aceste panouri şi, ţin să subliniez, n-am văzut aşa ceva în Germania, să se scoată, adică, afişele, bannerele etc. (care, da sunt permise) la încheierea campaniei electorale, ele fiind îndepărtate îndeobşte după ziua de vot!

Astea fiind spuse, practic o să vă traduc o veche scrisoare de dragoste din 1921, pe care am găsit-o într-o carte cu o piesă de teatru semnată de George Bernard Shaw (1856-1950): Fannys erstes Stück. Komödie in drei Akten, einem Vorspiel und einem Nachspiel /Prima piesă a lui Fanny. Comedie în trei acte, un prolog şi-un epilog/, apărută în 1911 la Berlin la editura S. Fischer.

"Ar trebui să fiu atât, atât de fericit, sunt fericit, dar simt ceva, azi ai fost iarăşi atât de străină (ştiu, să nu arăţi nimic în faţa altora, dar am simţit lucrul acesta, iartă-mă că vorbesc de asta).

Ieri am fost atât de fericit, mi-ai dat atât de mult, atât de bine, atât de bine, abia de-am vrut s-o cred şi chiar dacă uneori în unele zile n-ai fost aşa cum am crezut... Nu pot să-ţi mulţumesc suficient de des, nu pot să ţi-o spun suficient de des.

Ce faci acum, ce crezi despre mine, spune-mi, spune-mi-o.

Plin de enigmă, plin de secret, atât de des închisă.

Ieri seara, o, iubita mea, mi-ai spus: «Să dormim bine şi să nu gândim.»

Nu mă gândesc la nimic, doar una:

Te iubesc foarte, foarte, foarte mult.

Eu

Bukarest, 2. Juli ’921."

Scrisoarea este scrisă de mână chiar pe pagina goală din stânga paginii de gardă şi, recunosc, am cumpărat cartea în principal datorită acestei scrisori oarecum stângace ca exprimare (deşi în traducere se vede mai puţin, autorul nu este vorbitor nativ de germană, greşelile de limbă o certifică), trădând, desigur, şi exaltarea celui îndrăgostit.

Evident, semnând cu "Ich/ Eu", ceva îmi spune că relaţia era una adulteră, probabil chiar amantul semnatar era căsătorit, de vreme ce n-a vrut să semneze cu numele mic, măcar, ba, nici măcar cu iniţiala acestuia...

Răsfoind acum cartea, ce să vezi, am mai dat peste o tăietură dintr-o revistă germană (din păcate neidentificabilă) cu ce? Cu un titlu mare -  "Liebe durch die Post - Absender: George Bernard Shaw" /Dragoste prin poştă - expeditor GBS/ deasupra unei poze cu GBS, şi următoarea legendă la fotografie: Neobositul scriitor de scrisori Shaw: "Amantlâcul ideal este unul care-i consumat doar prin intermediul poştei". Citat din dramaturgul, criticul şi activistul politic irlandez care în 1925 a primit premiul Nobel pentru literatură, iar în 1939 premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu, anume adaptarea piesei sale Pygmalion pentru filmul din 1938 cu acelaşi nume. Cât despre citat, mda, ce să zici: multilateral ocupatul Shaw (de altfel căsătorit din 1898 până-n 1943, când i-a murit soţia Charlotte Frances Payne-Townshend) pesemne că s-a numărat printre bărbaţii scriitori care preferă să-şi vadă de operă şi evită încurcăturile amoroase reale.

În încheiere, aşa, ca fapt divers: am cumpărat cartea sus-pomenită pe la începutul anilor 1990 (cel mai probabil în 1990) dintr-un anticariat din Bucureşti pentru 13 lei şi, recunosc mai mult sau mai puţin spăşit că n-am citit comedia nici până-n ziua de azi. Habar n-am de ce. Pesemne că nu i-a venit nicicând momentul şi tare mă tem că nici n-o să-i mai vină...

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri