Oamenii fără adăpost se ascund de ger în spitale, în camerele de gardă

marți, 27 februarie 2018, 02:50
2 MIN
 Oamenii fără adăpost se ascund de ger în spitale, în camerele de gardă

Odată cu instalarea gerului, oamenii străzii caută căldura în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. În ultima gardă, în UPU s-au prezentat şase oameni fără adăpost.

Potrivit medicilor, pacienţii nu erau hipotermici, ci căutau să se adăpostească de frigul de afară.Trei dintre pacienţi au rămas internaţi în spitalele care au încheiat un protocol de colaborare pentru îngrijirea cazurilor sociale, în timp ce alţi trei au revenit pe stradă, după trecerea nopţii.

„Cele şase persoane care reprezentau cazuri sociale au ajuns în UPU fără hi­potermie. Unul dintre ei a fost trimis la Cen­trul C.A. Rosetti, altul cu o pneumo­patie a mers la Spitalul de Pneumo­fti­zio­logie, iar un al treilea pacient, cu de­geră­turi, a rămas internat în clinica de chi­rurgie de gardă“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

În noiembrie 2017, DSP Iaşi a încheiat un proiect de colaborare cu mai multe spitale, astfel încât bolnavii fără adăpost să nu rămână pe drumuri pe timpul iernii. Potrivit acestuia, în condiţii extreme din punct de vedere meteorologic, precum şi în alte situaţii special, spitalele trebuie să colaboreze în vederea asigurării condiţiilor de cazare pe o perioadă mai mare de 24 de ore a acestor categorii de persoane.

Conform protocolului, Spitalul „Sfântul Spiridon“ va asigura cazarea pacienţilor care necesită dia­liză la solicitarea unităţilor în care se des­făşoară această procedură şi va acorda asistenţă de urgenţă persoanelor aflate în dificultate care sunt transportate la spital de echipaje specializate. După consultaţie, ieşenii care nu au un adăpost pot fi cazaţi la Institutul de Psihiatrie Socola, la Spitalul de Recuperare sau la Spitalul „Sfântul Ioan“ din Târgu-Frumos.

Comentarii