Observații din satelit arată că zone din Țicău până în centrul Iașului se scufundă constant

miercuri, 15 iulie 2020, 19:24
1 MIN
 Observații din satelit arată că zone din Țicău până în centrul Iașului se scufundă constant

O hartă realizată de compania Terrasigna pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani dezvăluie o serie de zone din România care se scufundă cu câțiva centimetri pe an. Harta arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile, fiind rezultatul prelucrării a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019.

Pentru a facilita citirea și interpretarea hărților, au fost folosite coduri de culoare graduale, de la roșu — ce marchează zone cu o scufundare/tasare însemnată, între 10 și 25 mm/an, prin verde — ce marchează zonele cu o variație de sub 2 mm/an, spre albastru – ce marchează zone cu o ridicare/umflare însemnată, de peste 10 mm/an.

Iașul are o infrastructură stabilă, cu excepția câtorva zone restrânse. Astfel, în zona Smârdan (strada Moldovei) și în apropierea zonei Sf. Lazăr (strada Zimbrului) există clădiri care se scufundă cu 3-5 mm/an, respectiv 7-10 mm/an. De asemenea, imaginile din satelit relevă deplasări în jurul Mănăstirii Hlincea (între 3 si 10 mm/an), în zona Baza 3 (între 3 și 5 mm/an). „Teledetecția confirmă instabilitatea cartierului Țicău, ce înregistrează valori ale deplasării de 5-7 mm/an”, a menționat Florin Șerban, directorul general Terrasigna. „De asemenea, se remarcă valori deosebite în sudul Grădinii Botanice, ce se scufundă cu până la 12 mm/an”, a adăugat acesta.

Mai multe informații, pe apix.ro

FOTO: aix.ro

Comentarii