Olimpicul român pentru care statul n-a avut bani tocmai a câștigat aurul

duminică, 14 octombrie 2018, 16:42
2 MIN
 Olimpicul român pentru care statul n-a avut bani tocmai a câștigat aurul

Statul român n-a avut aproximativ o mie de dolari ca să trimită un elev român la Olimpiada Internațională de Astronomie. El a ajuns, totuși, cu ajutorul altora, iar acum a fost anunțat câștigător, potrivit playtech.ro.

La final lunii iulie s-a aflat că David Turturean s-a calificat la două olimpiade internaţionale. Una era în China, cealaltă în Sri Lanka. Tot atunci s-a aflat că statul refuză să-l ajute cu cei 3.500 de dolari, bani necesari pentru deplasarea în Asia.

El este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Din fericire, a strâns și banii necesari, aproximativ 4.000 de euro pentru cele două deplasări, iar rezultatele de la cea din Sri Lanka sunt incredibile.

David Turturean e pe primul loc, olimpic de aur în astronomie. El a concurat cu 82 de participanți din 22 de țări.

La vremea la care statul nu voia să-l ajute să ajungă la olimpiadă, mama sa a sppus că răspunsul primit din partea autorităților a fost că nu subvenționează excursii.

La Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, România a avut calificate două echipe. Ministerul Educaţiei a anunţat că decontează cheltuielile doar pentru una dintre echipe. David Turturean a fost în cealaltă echipă.

Verișoara lui David a povestit pe Facebook cum a fost momentul în care a aflat că a primit medalia de aur. „Vorbise cu el prin mesaje. David îi dădea statusul de la festivitatea de premiere. Își aștepta cu emoție diploma – oricare ar fi fost ea. E acel moment în care, cu cât își aude numele mai târziu, cu atât mai bine. «Mama, au trecut de diplomele de participare… Avem clar medalie.» «Mama, a trecut de bronz…!» «Mama, au trecut de argijt» – nu mai putea să mai scrie. Pauză. «Bănuiesc că deja ai aflat». Da, aflase tot prin sms, de la profesorul care i-a însoțit. «Plângeți și bucurați-vă, aveți un copil extraordinar.»”

Comentarii