ONG-urile susţin că noile reguli prin care statul îi ajută pe refugiaţii ucraineni îi va lăsa pe aceştia fără mâncare

joi, 13 aprilie 2023, 10:26
2 MIN
 ONG-urile susţin că noile reguli prin care statul îi ajută pe refugiaţii ucraineni îi va lăsa pe aceştia fără mâncare

Ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri de Guvern pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni pare să nu fie aplicabilă, iar efectele să nu mai fie controlabile. ONG-urile se tem că aceasta conţine o serie de aspecte imposibil de implementat, ceea ce va crea haos în teritoriu. OUG, în loc să clarifice tot procesul de ajutor acordat refugiaţilor ucraineni, nu face decât să îngreuneze acest proces şi chiar să deturneze o serie de ONG-urile implicate, care vor fi nevoite să se reorienteze spre alte proiecte.

De altfel, Consiliul Economic şi Social (CES) a avizat favorabil proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, însă a formulat 11 observaţii importante, pe care Guvernul trebuia să le modifice.

În primul rând, proiectul normativ nu conţinea măsuri care să clarifice sprijinul acordat persoanelor refugiate din Ucraina cu privire la cheltuielile de hrană.

Există în România, în continuare, persoane refugiate care nu sunt angajabile şi nu au nicio sursă de venit – persoane în vârstă sau cu dizabilităţi, mame singure cu mulţi copii, persoane cu boli cronice sau persoane care fac dializă.

CES a atras atenţia că toţi donatorii internaţionali au eliminat cheltuielile de hrană din lista costurilor eligibile pentru 2023, astfel că în acest moment nu există nicio sursă alternativă pentru asigurarea nevoilor cu alimentaţia acestor oameni.

În plus, familiile cu copii nu pot accesa alocaţiile de stat acordate de statul român, ceea ce înseamnă că nici această modalitate de a-şi procura hrana nu există.

CES consideră că intenţia Guvernului de a încuraja incluziunea socială a refugiaţilor este una bună, doar că sunt categorii precum cele enumerate care nu pot să se angajeze, aşadar sunt în imposibilitatea de a-şi obţine bani pentru mâncare.

Vezi mai multe detalii pe presshub.ro

 

Comentarii