ONU: Totul arată că, la Bucea, civili au fost luaţi în mod deliberat drept ţintă

marți, 05 aprilie 2022, 23:06
3 MIN
 ONU: Totul arată că, la Bucea, civili au fost luaţi în mod deliberat drept ţintă

„Este dificil să ne imaginăm care ar fi contextul militar al unei persoane lungite pe stradă cu un glonţ în cap sau al cărei corp a fost ars”, a explicat un oficial ONU. Imagini din satelit demontează apărarea Kremlinului. România a expluzat ieri zece diplomaţi ruşi

 

Imagini filmate la Bucea, oraşul ucrainean în care s-au descoperit zeci de cadavre după retragerea trupelor ruse, “indică o luare deliberată drept ţintă a unor civili”, a acuzat ieri o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU al Drepturilor Omului, Elizabeth Throssell. “Toate semnele arată faptul că victimele au fost ţintite în mod deliberat şi ucise în mod direct, iar aceste probe sunt foarte îngrijorătoare”, a subliniat ea.

Dreptul internaţional umanitar interzice atacarea deliberată a civililor, care este o crimă de război. “Trebuie să anchetăm, dar dacă putem înţelege că un imobil este lovit, de exemplu, într-un context militar, este dificil să ne imaginăm care ar fi contextul militar al unei persoane lungite pe stradă cu un glonţ în cap sau al cărei corp a fost ars”, a precizat ea.

Elizabeth Throssell a adăugat că Înaltul Comisariat ONU nu a trimis, pentru moment, niciun reprezentant în acest oraş, la periferia Kievului.

Difuzarea în presa internaţională a unor fotografii, făcute în acest oraş, care surprind cadavre pe stradă – unele cu mâinile legate la spate sau arse parţial -, dar şi gropi comune, au provocat un val de condamnări internaţionale.

Imaginile satelitare îi contrazic pe ruşi

Imagini satelitare realizate de Maxar Technologies arată faptul că cadavre ale unor civili s-au aflat în stradă, la Bucea, timp de săptămâni de zile, inclusiv în perioada în care oraşul se afla sub controlul forţelor ruse.

Cotidianul american The New York Times (NYT) a publicat aceste imagini.

O înregistrare video a unor cadavre la Bucea a fost geolocalizată, autentificată şi publicată de CNN vineri, când Kievul a anunţat că oraşul a fost eliberat de trupe ruse. Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă că această înregistrare video este “falsă” şi “înscenată”. Ministerul a respins înregistrări video, fotografii şi acuzaţii de crime de război la Bucea drept “încă o provocare”. “În timp ce aşezarea se afla sub controlul forţelor armate ruse, nici un singur locuitor nu a fost victima vreunei acţiuni violente”, sublinia ministerul rus.

Însă aceste imagini satelitare demontează aceste declaraţii.

Lucruri de pe strada Iablunska care apar în imaginile satelitare se potrivesc exact cu locuri în care apar cadavre pe această stradă în înregistrarea video respectivă.

Potrivit acestor imagini satelitare, cadavrele respective s-au aflat pe strada Iablunska, situată în sudul oraşului Bucea, cel puţin de la 18 martie, pe când localitatea se afla sub controlul Rusiei – până la 31 martie.

O anchetă independentă urmează să aibă loc în vederea stabilirii unei responsabilităţi a Rusiei în acest masacru.

Peste 130 de diplomaţi ruşi expulzaţi din Europa în 48 de ore

Danemarca, Italia, Spania şi Suedia au anunţat ieri expulzarea a zeci de diplomaţi, după ce Germania şi Franţa au făcut acest lucru luni, marcând o nouă degradare a relaţiilor cu Rusia, după descoperirea masacrelor. Aseară, şi România a anunţat expulzarea a zece diplomaţi de la Ambasada Rusiei la Bucureşti.

Kremlinul adenunţat o “lipsă de clarviziune” europeană. “O reducere a posibilităţilor de a comunica la nivel diplomatic în acest condiţii dificile” denotă o “lipsă de clarviziune care va complica şi mai mult” relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană (UE), a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov. “Iar asta va antrena în mod inevitabil măsuri de represalii”, a ameninţat el.

Comentarii