Pacienții COVID vor fi duși la toate spitalele din Iași. Mobilizare masivă pentru găsirea de paturi

sâmbătă, 25 iulie 2020, 18:29
2 MIN
 Pacienții COVID vor fi duși la toate spitalele din Iași. Mobilizare masivă pentru găsirea de paturi

Mobilizare pentru găsirea unor soluții de suplimentare a necesarului de paturi destinate bolnavilor Covid 19 în rețeaua sanitară ieșeană. Începând de astăzi, la Spitalul de Urgente Sfântul Spiridon, la clinicile medicale I, II, și III vor funcționa asa zise zone de carantinare temporara pentru pacientii cu infectia cu SARS COV 2. 

"Sunt zone pentru care s-au realizat circuite speciale, separate și care au dotările necesare, zone care includ un total de maxim 12 paturi pentru bolnavii Covid aflați în tranzit. De ce spun tranzit? Pentru ca aceștia vor sta 6-7 ore la noi, pana se va elibera un pat la Infecțioase, Pneumoftiziologie sau CFR. Ei vor fi practic monitorizați la noi pe parcursul acestor ore. Sa nu uitam ca suntem spital regional de urgente care are în îngrijire și celelalte patologii, de la cele cardiovasculare , gastroenterologie la cele chirurgicale "a declarat managerul Spitalului Sfântul Spiridon, Ioan Birliba. Decizia de a crea zone de tampon pentru spitalele Covid și suport covid a fost luată după ce s-a constatat o creștere a numărului de pacienți depistați pozitiv la UPU. În urma cu trei zile, 13 bolnavi veniți pentru tratarea altor boli au fost găsiți cu infectia cu noul corona virus iar ieri în mai puțin de 24 de ore alți noua au primit același diagnostic. 

În același timp, exista discuții de suplimentare în spitale a numărului de paturi pentru bolnavii Covid și la nivelul Comitetului Local pentru Situații de Urgență. "S-a discutat cu DSP Iași și pentru Spitalul de Recuperare unde deja s-a pregătit ambulatoriul care are peste 20 de paturi și care la prima solicitare va fi ocupat de pacienții Covid. Este în discuție și Spitalul Militar dar avem în vedere și creșterea capacităților de internare pentru cazurile COVID la Neurochirurgie și la Spitalul CFR. De asemenea, dat fiind faptul ca avem o incidenta din ce în ce mai mare, am pregătit și momentul cand va fi necesara prezenta cadrelor medicale pe care le avem structurate în cadrul școlilor și universităților care și ele pot fi atrase ca și cadre medicale suport. ", a declarat primarul Mihai Chirica.

 În ceea ce privește numărul de paturi care va fi destinat bolnavilor Covid in unitățile medicale, edilul Iasului a spus ca acesta va varia." Situația este destul de volatilă, astfel ca se va modifica de la caz la caz, de la etapa la etapa, un funcție de cum evoluează și numărul de pacienți. Vor fi câte 20-25 de paturi de la fiecare unitate medicală dar asta nu înseamnă că se va termina aici și vom interveni cu masuri suplimentare, ori de câte ori situația o va cere", a mai adăugat Mihai Chirica.
Pana avum la nivelul unităților medicale din judetul  Iași au existat 331 de locuri pentru Covid 19,repartizate astfel :205 la Infecțioase, 80 CFR, 40 Pneumoftiziologie, 16 ATI Neurochirurgie.

Comentarii