Până la sfârșitul anului, elevii din județ vor merge la școală cu 30 de microbuze electrice

miercuri, 20 martie 2024, 02:50
2 MIN
 Până la sfârșitul anului, elevii din județ vor merge la școală cu 30 de microbuze electrice

Pe lângă acestea, Consiliul Județean așteaptă încă 25 de asemenea mijloace de transport de la Administrația Fondului de Mediu

 

Cu 35,9 milioane de lei din Programul Național de Redresare și Reziliență, Consiliul Județean cumpără 26 de microbuze electrice pentru elevi din tot atâtea unități administrativ-teritoriale. Majoritatea primarilor acestor comune au fost prezenți ieri la conferința de lansare a proiectului în care, la final – adică la sfârșitul acestui an, vor prelua autovehiculele în administrațiile locale pe care le conduc. Unii edili au remarcat că și drumurile în județ ar trebui să fie de calitate, pentru că asigurarea CASCO a unui asemenea microbuz ajunge la 10 mii de euro.

Licitația pentru achiziția celor 26 de mijloace de transport electrice este deja în faza evaluării celor patru oferte înregistrate. Criteriul financiar contează în proporție de 40 la sută din punctaj, dar sunt și cerințe de ordin tehnic: eficiența energetică și puterea sistemului electric (câte 15 la sută), perioada de garanție pentru acumulatori și autonomia de deplasare (câte 10 la sută). Microbuzele vor avea 16 locuri (plus șoferul) și vor veni împreună cu stațiile de încărcare. Ele vor transporta elevii din comunele Alexandru Ioan Cuza, Andrieșeni, Ciortești, Costești, Costuleni, Cotnari, Cozmești, Dagâța, Dobrovăț, Erbiceni, Gorban, Gropnița, Lespezi, Lungani, Miroslava, Ruginoasa, Schitu Duca, Sinești, Sirețel, Stolniceni-Prăjescu, Țibana, Țibănești, Todirești, Victoria, Vlădeni și Voinești.

La conferința de lansare de la Casa Pătrată, inspectorul școlar general, Luciana Antoci, a spus că nu doar elevii care merg la școlile comunelor au de parcurs uneori distanțe mari, dar și cei aproximativ 6000 de liceeni care vin în Iași sau în alte centre urbane din județ la cursuri. Primarul Miroslavei, Dan Niță, a menționat și el un număr similar ca ordin de mărime, 5000 de elevi, care pleacă în fiecare zi spre școli și licee din municipiul Iași.
Președintele Costel Alexe a amintit că CJ a depus și la Administrația Fondului de Mediu o solicitare pentru 25 de microbuze, iar alte patru autovehicule electrice, de la Ministerul Dezvoltării, sunt deja în dotarea unor primării.

Comentarii