Pastilele cu iod, o investiţie de 6 milioane de euro, zac în depozite. La populaţie a ajuns un procent infim

miercuri, 28 septembrie 2022, 17:27
1 MIN
 Pastilele cu iod, o investiţie de 6 milioane de euro, zac în depozite. La populaţie a ajuns un procent infim

Ministrul Alexandru Rafila confirmă eşecul distribuirii pastilelor de iod. Campania care îşi propunea să distribuie aceste medicamente a costat 6 milioane de euro, bani luaţi din bugetul statului. În ultima lună, doar 4% din pastile au ajuns la români.

”După un debut anevoios al campaniei, nu ştiu din ce cauză a debutat aşa anevoios, probabil că a fost şi un soi de baraj informaţional legat de această situaţie, în luna iulie am avut doar 1.200 de persoane care au apelat la medicii de familie ca să obţină prescripţie. În luna august avem vreo 230.000, o creştere importantă, dacă comparăm cu cele 7 milioane de persoane eligibile este încă puţin, dar aşteptăm cu încredere şi cifrele din luna septembrie”, a declarat Rafila.

Newsweek România a arătat în exclusivitate că această campanie a fost un dezastru din bani publici. Deşi numărul persoanelor care au solicitat pastilele cu iodură de potasiu a crescut, doar 3% din cei care pot solicita aceste medicamente le-au şi luat.

În luna august peste 29 de milioane de pastile de iod sunt rămase în depozite sau în farmacii din cele 30 de milioane cumpărate cu bani din bugetul de stat. Una din cele mai mari campanii de prevenţie se dovedeşte a fi un eşec total.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

Comentarii