Advertorial

Poluarea distruge sănătatea! Măsurile concrete pentru diminuarea poluării din Iaşi propuse de Ştefan Tanasă (P)

joi, 30 septembrie 2021, 13:50
3 MIN
 Poluarea distruge sănătatea! Măsurile concrete pentru diminuarea poluării din Iaşi propuse de Ştefan Tanasă (P)

Medicul psihiatru Cozmin Mihai se îngrijorează pentru sănătatea psihică și pulmonară a ieșenilor.

În timp ce medicii pneumologi ne confirmă creșterea riscului de boli pulmonare asociate traficului extrem de aglomerat, medicul psihiatru ieșean Cozmin Mihai trage un semnal de alarmă asupra faptului că, de asemenea, riscăm să ne îmbolnăvim psihic din cauza emisiilor de noxe auto: „Un studiu recent a concluzionat faptul că poluarea produsă de mașinile pe combustibili fosili decompensează persoanele cu tulburări psihice și îi pot afecta chiar și pe cei care nu au mai avut suferințe psihice în trecut. Este o situație alarmantă pentru toți cei care ne petrecem o bună parte din zi într-o aglomerație de mașini cu motorul pornit. În aer plutește riscul de afectare psihică și organică, iar noi acceptăm asta în cel mai silențios mod cu putință”.

Acesta ne-a declarat că este profund dezamăgit de traficul din Iași, extrem de aglomerat. Bineînţeles că lumea este afectată în primul rând din cauza timpului pierdut în trafic însă şi sănătatea ieşenilor are foarte mult de suferit. Aceştia riscă să se îmbolnăvească stând la semafoare și așteptând cu orele în intersecții pline de noxe, într-un „oraș scăpat de sub control în care noi ne riscăm sănătatea zi de zi”.

Cozmin Mihai, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de psihiatrie ,,Socola" Iaşi, doctor în medicină este de părere că riscăm să ne ,,demențiem” într-un număr îngrijorător de mare dacă nu se vor lua urgent măsurile necesare de fluidizare a traficului și de a folosi mașini mai protective cu mediul și cu sănătatea umană: ,,Expunerea pe o perioadă mai mare de timp la agenții poluatori din mediu conduce la un declin cognitiv. Ceea ce se traduce prin afectarea memoriei care se poate complica cu tulburări cognitive și demență!

Preşedintele USR PLUS Iaşi Ştefan Tanasă vine cu măsuri concrete pentru diminuarea poluării din Iaşi

Conform specialiştilor, transportul public şi lipsa spațiilor verzi sunt principalele problemele care contribuie la poluarea Iaşului. Pornind de la această concluzie, câteva măsuri pe care preşedintele USR PLUS Iaşi le propune vizează atât limitarea construcţiilor pe spaţiile verzi, cât şi limitarea traficului auto în centrul oraşului şi dezvoltarea transportului public alternativ. De asemenea, Ştefan Tanasă atrage atenţia asupra unei probleme extrem de grave şi anume aceea ca Iaşul nu are o șosea de centură, iar orașul este prea tranzitat. Prin urmare, în următoarea perioadă investiţiile ar trebui direcţionate către crearea unei şosele de centură, dar şi a unor piste de biciclete şi dezvoltarea transportului alternativ. Se ştie că printre beneficiile practice ale transportului alternativ se număra atât evitarea cu succes a blocajellor din trafic, cât şi protejarea mediului şi a sănătăţii cetăţenilor.

De asemenea, Ştefan Tanasă propune ca administraţia publică locală să investească în modalități inovative de monitorizare a calității aerului și planuri integrate de acțiune împotriva acestui fenomen: „Ca să știm exact cum stăm și cum să combatem, lupta împotriva poluării ar trebui să înceapă cu o monitorizare eficientă, iar un punct important este investiția în niște metode moderne și inovative de monitorizare a calității aerului.

Astfel de măsuri sunt vitale pentru sănătatea psihică şi fizică a cetăţenilor. Noxele periculoase precum dioxidul de carbon şi dioxidul de sulf ajung foarte uşor în plămâni, unde pot cauza astm, cancer pulmonar şi pot exacerba simptomele unei afecţiuni cardiovasculare.

Comentarii