Poveste fără sfârşit: bani pentru sportul ieşean

vineri, 23 martie 2018, 02:43
3 MIN
 Poveste fără sfârşit: bani pentru sportul ieşean

Primarul Chirica susţine în continuare că nu poate finanţa sportul local, fiind contrazis din nou de preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean şi de reprezentanţii PNL

 

 

 

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a repetat miercuri că nu poate finanţa sportul local din cauza vidului legislativ. Afrimaţiile primarului au generat o nouă replică a preşedintelui Fundaţiei Sportului Ieşean, Lucian Popescu. Acesta a explicat, folosind mulţi termeni legislativi, de ce Chirica greşeşte şi de ce sportul local poate fi sprijinit în continuare, ca şi până acum, prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean.

Doresc să vă aduc la cunoştinţă argumentele legislative prin care Fundaţia Sportului Ieşean poate finanţa sportul în comunitatea ieşeană pe plan local si judeţean. 1. Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale; 2. Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale; 3. Ordonanţa nr. 26/2000 cu privire la asociaţii si fundaţii”, se arată în comunicatul emis de Popescu, precizând, cu articole şi alineate, temeiurile legislative pentru sprijinirea sportului ieşean.

Toate aceste acte normative au fundamentat şi fundamentează în continuare legitimitatea finanţării sportului ieşean din banii publici alocaţi de cele două entităţi – Consiliul Local şi Consiliul Judeţean (membri fondatori), prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean, nefiind vorba niciodată de vreun vid legislativ, dovada clară fiind dată de funcţionalitatea Fundaţiei în intervalul 2007-2017, timp în care această structură a avut nenumărate controale din partea instituţiilor competente, nefiind identificate neclarităţi şi neregularităţi financiare”, conchide Lucian Popescu.

Chirica a fost criticat şi de membrii PNL Iaşi, care susţin că primarul a refuzat convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local Iaşi în care să se dezbată şi identifice soluţii pentru salvarea sportului ieşean. “Partidul Naţional Liberal a întreprins toate acţiunile politice şi civice posibile pentru a resuscita sportul ieşean, aflat în comă în urma loviturilor aplicate de primarul Chirica. Echipele de baschet feminin, handbal masculin şi rugby au fost retrase din campionat, iar echipele de baschet masculin şi fotbal sunt pe buza prăpastiei. Acest lucru s-a întâmplat pentru că primarul Chirica nu şi-a respectat angajamentul asumat pe parcursul anului trecut de a sprijini activitatea sportivă în prima ligă a acestor cluburi. Cluburile sportive au înscris echipele în prima ligă, şi-au asumat cheltuieli şi contracte cu jucători, dar au fost lăsate de izbelişte la mijlocul sezonului competiţional de către primarul Chirica” a spus deputatul PNL Marius Bodea, care a precizat că vidul legislativ invocat de Chirica nu există: “Mihai Chirica minte când spune că există un vid legislativ. Există un vid de voinţă din partea Domniei Sale de a se ţine de cuvânt. OUG 38/2017 este în vigoare şi oraşe precum Buzău, Bistriţa, Făgăraş, Cluj sau Timişoara finanţează sportul. Numai la Iaşi nu se poate”.

Reamintim, la ora actuală doar CS Politehnica are datorii de 1,3 milioane lei ca urmare a neonorării datoriilor către sportivii care au fost sau sunt legitimaţi la club.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii