Povestea unui boxer ratat de la Iaşi: a ajuns secretar de stat. S-a aplaudat

sâmbătă, 18 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Povestea unui boxer ratat de la Iaşi: a ajuns secretar de stat. S-a aplaudat

„Şoferul din Oz”, cel mai recent roman al scriitorului ieşean Dan Lungu, prezintă povestea lui Sergiu, un boxer ratat care încearcă să trăiască o viaţă normală. Într-un limbaj spumos, în care nu lipsesc umorul, empatia şi dimensiunea sociologică, Dan Lungu combină poveşti de dragoste cu radiografia puterii politice. Lansarea de carte a avut loc la Cărtureşti, în prezenţa unui public numeros.

Dan Lungu este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani. Pasionat şi bun cunoscător al perioadei comuniste şi postcomuniste, acesta prezintă, din nou, în maniera sa originală, povestea unui şofer care ajunge în cele mai neaşteptate situaţii. Sergiu este „omul bun la toate”, aşa cum îl numeşte însuşi autorul, deoarece devine, pe rând, sau toate odată, şofer, secretar de stat, bodyguard şi spărgător de lemne pentru grătar.

El este subordonat lui „Boss”, un interlop local, cel de-al doilea personaj din romanul lui Dan Lungu. „Şoferul din Oz”, publicat la editura Polirom, continuă seria cărţilor publicate de Dan Lungu sub genericul perioadei comuniste şi postcomuniste. „Sînt o babă comunistă!”, „Raiul găinilor” sunt doar câteva dintre cărţile scriitorului ieşean apreciate şi traduse la nivel internaţional.

Cu o vastă experienţă politică în spate, Dan Lungu reuşeşte să ofere societăţii exact oglinzile în care să se recunoască. Dan Lungu este scriitor, profesor şi om politic român. Pasionat de literatură de la o vârstă fragedă, Dan Lungu a debutat în 1996, cu un volum de poezii intitulat „Muchii”.

Acesta a mai bucurat publicul scriind piesele în două antologii de teatru, primele sale lucrări fiind „Lecţie. Sau ceva de genul acesta” din anul 1995. Aceasta a fost pusă în scenă în 2002, la Bucureşti, sub numele „Cu cuţitul la os”. De asemenea, acesta a condus Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi. Dan Lungu este şi conferenţiar al Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Sociologie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. 

Comentarii