Premieră la Iaşi! Licitaţie de un milion de euro, cu tablouri de Grigorescu, Tonitza, Luchian

miercuri, 13 iunie 2018, 02:00
4 MIN
 Premieră la Iaşi! Licitaţie de un milion de euro, cu tablouri de Grigorescu, Tonitza, Luchian

O parte din tablourile de Grigorescu, Tonitza sau Luchian mai pot fi admirate azi la Palat, cealaltă jumătate va ajunge de la Bucureşti în ziua licitaţiei.

Lucrări de artă în valoare de apro­ximativ un milion de euro vor fi licitate săptămâna viitoare, simultan, la Iaşi şi Bucureşti. Astfel, aceasta este prima licitaţie de artă din Iaşi, ieşenii având posibilitatea şi astăzi, până la ora 19.00, să admire jumătate dintre cele 238 de tablouri care vor fi scoase la vânzare pe 19 iunie.

Printre lu­crările importante care vor fi licitate se numără „Odaia prizonierilor“ de Nicolae Tonitza, estimată la o sumă între 60.000 şi 100.000 de euro, „Cântecul ciobănaşului“ de Nicolae Grigorescu, cu o sumă între 60.000 şi 90.000 de euro, „Curte la Mangalia“ de Nicolae Tonitza, estimată la 40.000 – 60.000 de euro, „Ciobănaş pe islaz“ de Ştefan Luchian, la 20.000 – 30.000 de euro, una dintre cele mai scumpe fiind „Gălbenele şi ulcior“ de Ştefan Luchian, estimată la 100.000 – 180.000 de euro.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

GALERIE FOTO III

Jumătate dintre lucrările care vor fi licitate săptămâna viitoare, pe 19 iunie, sunt expuse la Palatul Culturii, ieşenii având posibilitatea să le mai admire doar astăzi. Vernisajul expo­ziţiei a avut loc ieri, de la ora 12.00, Horia-Roman Patapievici, preşedintele Artmark, fiind cel care a vorbit despre importanţa unor astfel de licitaţii pentru valorificarea artiştilor contemporani.

„Suntem la Iaşi pentru un duplex de licitaţie între Artmark şi Iaşi, cu ocazia Licitaţiei de Vară, care adună 238 de tablouri importante, dintre care 100 sunt acum la Iaşi, printre ca­re şi tablouri vedetă. Toate ta­blourile vor fi văzute de către ieşeni, în două etape. Ceea ce este acum la Iaşi este aproximativ jumătate dintre tablourile care vor intra în licitaţie, iar în momentul în care aceasta va avea loc, tablourile vor fi deja la Bu­cureşti şi vor fi expuse acolo, iar cele care acum sunt la Bucureşti vor fi aduse la Iaşi“, explică Horia-Roman Patapievici. 

Cunoscutul scriitor, filosof şi eseist român a ţinut să sublinieze importanţa unui astfel de eveniment pentru cultura românească în general, dar mai ales pentru arta şi artiştii contemporani.

„Este o licitaţie majoră din două puncte de vedere. Din punct de vedere financiar, este estimată la o sumă care depăşeşte un milion de euro, iar din punctul de vedere a valorii licitaţiei, ea este mare, pentru că are nume foarte sem­nificative din arta plastică ro­mânească. Unele care sunt inconturnabile pentru identitatea artei româneşti şi care, cum se întâmplă adesea, nu epuizează deloc ceea ce oferă arta românească iubitorilor. În sensul că un adevărat iubitor de artă este acela care găseşte întotdeauna, alături de marile nume şi unele nu­me care nu sunt atât de mari sau, între lucrările unui nume mare şi lucări care nu sunt atât de cunoscute la care el, cu nasul, cu flerul, cu talentul lui imediat ştie «asta-i lucrare»“.

„Numele unui artist este făcut de colecţionari“

Patapievici a explicat că inclusiv artiştii români cotaţi foarte bine pe piaţa de artă au ajuns aici prin astfel de licitaţii sau vânzări, subliniind că a fost nevoie ca străinii să le recunoască talentul şi să le aprecieze lucrările şi să le achiziţioneze în colecţiile lor.

„Numele unui artist este făcut de către colecţionari, pentru că orice artist mare de fapt are cota pe care i-o fixează dorinţa şi iubirea celor care îl preţuiesc. Pe noi, comunismul, prin confiscările pe care le-a făcut şi prin faptul că a distrus instituţia co­lecţionarului, ne-a făcut să credem că maniera în care un artist se impune în conştiinţa publică este muzeificarea lui. De fapt, muzeificarea lui este îm­bălsămarea lui. Dacă vă plac mumiile, atunci vă puteţi duce să vedeţi mumii, însă un artist în viaţă este un artist care trăieşte prin dorinţa faţă de opera lui şi prin iubirea, prin preţuirea celor care sunt dispuşi să dea bani pe lucrările lui. Din asta trăieşte el şi în acest fel artistul intră în ceea ce mie îmi place să-l numesc «circuitul natural al valorilor în societate», în care partenerul artistului îi este societatea, iar societatea este făcută din oameni privaţi, care nu sunt instituţii“, a mai punctat Patapievici.

La vernisajul de ieri au fost pre­zenţi şi Mihai Chirica, primarul mu­nicipiului Iaşi, Paul Butnariu, preşe­dinte al Camerei de Comerţ şi In­dustrie Iaşi, vernisajul fiind moderat de către Felix Aftene, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Ro­mânia – Filiala Iaşi.

Licitaţia va avea loc pe data de 19 iunie, de la ora 19.00, în cadrul unui duplex care se va desfăşura simultan la Palatul Culturii, în Sala Voie­vozilor, şi la Athénée Palace Hilton, Bucureşti.

Comentarii