Premieră! Un polițist infectat în spital la Iași a câştigat procesul. Va primi daune

joi, 27 iunie 2019, 02:02
4 MIN
 Premieră! Un polițist infectat în spital la Iași a câştigat procesul. Va primi daune

Nicolae Şuhan s-a internat la Spitalul „Sf. Spiridon“ pentru o operaţie de rutină. Intervenţia a reuşit numai că, după câteva zile, în rana care nu se mai închidea s-a descoperit bacteria Stafilococul auriu. Săptămâni la rând a stat cu rana deschisă. Pentru toate suferinţele şi lipsa de la serviciu, judecătorii i-au acordat o sumă modică, 10.000 de lei, dar atât ceruse pacientul.

Ieşenii care s-au îmbolnăvit în spitalele din Iaşi au început să câştige procesele cu unităţile spitaliceşti. Cazul unui poliţist din Iaşi este revoltător: acesta a mers să se opereze la Spitalul „Sf. Spiridon“, iar aici s-a trezit infectat cu bacteria Stafilococul auriu. Pacientul a intrat în panică deoarece rana operaţiei nu se mai vindeca, iar în urma analizelor făcute de către spital, a reieşit că omul căpătase bacteria. După ce a dat spitalul în judecată, poliţistul din Iaşi a câştigat daune în valoare de 10.000 lei, bani care vor fi suportaţi de la bugetul statului.

Pe 16 noiembrie 2015, Nicolae Şuhan a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“, unde a făcut analize şi investigaţii în vederea unei operaţii de fistulă pilonidală. Operaţia a decurs bine, iar analizele efectuate în aceeaşi zi au arătat că rana pacientului nu prezenta urme de floră bacteriană aeriană patogenă. Totuşi, pe zi ce trecea, rana pacientului nu se mai închidea, iar pe data de 21 noiembrie, medicii au recoltat din nou probe. În urma buletinului de analize din 23 noiembrie, s-a evidenţiat o infecţie cu Staphylococcus aureus în organism. Medicul curant a scos firele operaţiei, aceasta rămânând deschisă, iar la data de 24 noiembrie, cei din spital au început tratamentul cu antibiotic, Ciprinol.

Poliţistul operat a constatat cu groază că antibioticul nu avea niciun efect, iar după o zi, medicii au recoltat din nou analize care au arătat că bacteria devenise mai puternică, adică Staphylococcus Aureus meticilino rezistent. Acestuia i-a fost administrat un alt antibiotic, Vancomicină, până la data de 7 decembrie, adică aproximativ două săptămâni, după care a fost externat.

„În aceeaşi perioadă au mai fost şi alte persoane care au fost infectate cu această bacterie. După externare, am primit concediu medical pentru o perioadă de 21 de zile, interval de timp în care am stat imobilizat la pat, iar soţia mi-a schimbat pansamentul. Încă am probleme din cauza operaţiei, întrucât aceasta nu s-a închis cum trebuia, fiind rămasă deschisă prea mult timp, respectiv 16 zile. Nu mai pot sta mult pe scaun, iar organismul a căpătat rezistenţă la antibiotice din cauza tratamentului urmat. De asemenea, din cauza inter­nării prelungite în spital şi a recuperării îndelungate, perioadă în care am fost imobilizat la pat, nu am putut desfăşura alte activităţi din timpul liber, iar la serviciu am pierdut toate sporurile pe lare le încasam în timpul activităţii, nefiind plătit 100%. De altfel, intenţionam să cer daune mai mari, însă am fost limitat de taxa pe care trebuia să o achit la tribunal, care reprezintă un procent din suma daunelor cerute. Dar este bine şi aşa“, ne-a spus Nicolae Şuhan.

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon“ au încercat să conteste situaţia precizând judecătorilor că a fost opţiunea pacientului şi riscul asumat de către el de a fi operat, cu toate că ar fi existat şi alte căi de a învinge boala. De asemenea, pacientul nu s-ar fi arătat nemulţumit de îngrijirea oferită în cadrul Clinicii II Chirurgie. Pe de altă parte, cei de la spital au precizat că pacientul nu s-a mai prezentat la clinica respectivă pentru a relata cum decurge afecţiunea.

„La externare şi ulterior, pacientul nu şi-a manifestat în niciun fel nemulţumirea vizavi de îngrijirea oferită, nu s-a mai prezentat ulterior la Clinica II sau ambulatoriu pentru a relata probleme în legătură cu afecţiunea sa. Pentru tratarea afecţiunii pacientului existau mai multe posibilităţi terapeutice, care au fost explicate acestuia, pacientul optând pentru tratamentul chirurgical, fiind programat în acest sens. Operaţia a stat deschisă 11 zile, respectiv pentru obţinerea unui rezultat negativ la examenul bacteriologic, lăsarea deschisă a plăgii reprezentând una dintre variantele de tratament acceptate în această boală. De asemenea, în calitate de pacient a fost de acord să fie supus intervenţiei chirurgicale, a fost informat asupra complicaţiilor şi riscurilor posibile, astfel cum reiese din Acordul asupra metodelor diagnostice, terapeutice, anestezice şi intervenţiilor chirurgicale pe care le-a semnat. Tratamentul cu antibiotice a fost condus corect, conform antibiogramei, spitalul asigurând dezinfectantele, antisepticele şi antibioticele necesare îngrijirii şi tratamentului“, au precizat reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon“, în cadrul procesului.

În urma unei analize făcute în acest caz de către Institutul de Medicină Legală Iaşi a reieşit că Stafilococul auriu ar fi apărut pe parcursul spitalizării, după intervenţia chirurgicală suferită de către pacient. De asemenea, judecătorii au reproşat celor de la Spitalul „Sfântul Spi­ridon“ că aceştia trebuiau să întocmească o anchetă epidemiologică pe care apoi trebuiau să o prezinte Institutului de Medicină Legală. În urma procesului câştigat, poliţistul a câştigat daune morale în valoare de 8.000 de lei şi 2.000 lei, sporuri salariale neîncasate pe care acesta trebuia să le ia de la serviciu.

VEDEȚI ȘI:

Cazuri de pacienți care au murit după ce s-au infectat la „Spiridon“ ce nu trebuie uitate

Comentarii