DSP, Poliţia şi Inspecţia Bisericească, anchete după articolul publicat de „Ziarului de Iaşi“

Preoţi amendaţi după slujba ţinută de protopop cu 120 de participanţi

vineri, 23 aprilie 2021, 01:56
2 MIN
 Preoţi amendaţi după slujba ţinută de protopop cu 120 de participanţi

Trei anchete demarate după articolul publicat de „Ziarul de Iaşi“ cu privire la slujba cu peste 120 de participanţi de la o parohie din Tudora, judeţul Botoşani, condusă chiar de pr. Petru Fercal, protopop de Botoşani.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie din judeţul vecin a amendat 6 persoane clericale care au participat la eveniment, organizatorul, parohul, primind cea mai mare amendă, de 500 de lei. În continuare se efectuează cercetări pentru depistarea tuturor celor care au participat la slujbă şi nu au respectat măsurile de protecţie sanitară aflate în vigoare în România.

Mai departe, Direcţia de Sănătate Publică din Botoşani, condusă de dr. Monica Adascăliţei, a anunţat că s-a autosesizat şi că a demarat o proprie investigaţie pentru a clarifica evenimentele care au avut loc în data de 18 aprilie la Tudora. Aceasta a explicat însă, citată de presa locală, că pe 5 aprilie, cu 13 zile înaintea evenimentului, a avut loc o şedinţă de instruire cu tot personalul Protopopiatului din Botoşani pentru a se asigură că la evenimente de acest fel este impusă respectarea regulilor inclusiv de către participanţi. Nu este însă limpede care poate fi finalitatea anchetei DSP, în contextul în care Poliţia a fost deja înştiinţată şi demarează propriile cercetări.

Cea de-a treia anchetă demarată porneşte de la Iaşi, unde Inspecţia Bisericească a pornit discuţii în Protopopiatul din Botoşani şi parohia din Tudora pentru a vedea cu exactitate ce s-a întâmplat. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, ancheta Inspecţiei Bisericeşti nu ar trebui să rezulte în pedepse drastice, însă se doreşte un anumit grad de fermitate în vederea apropierii celebrărilor din Săptămâna Mare.

„Începe Săptămâna Patimilor, vor fi slujbe zilnic, riscul de a se produce aglomeraţii este mult mai mare. De aceea cred că vom vedea măsuri luate în acest caz, nu doar mustrări verbale. Trebuie arătat că este un exemplu nefericit, excepţia care confirmă regula – că în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-au respectat până în prezent regulile. Nu, în niciun caz nu vorbim de o posibilă decădere din treaptă, nu cred că se impun astfel de sancţiuni“, au explicat reprezentanţi ai Inspecţiei Bisericeşti.

Comentarii