Preşedintele Erdogan a vorbit din nou cu Putin la telefon. Ce i-a cerut ţarului de la Kremlin?

vineri, 24 februarie 2023, 23:50
1 MIN
 Preşedintele Erdogan a vorbit din nou cu Putin la telefon. Ce i-a cerut ţarului de la Kremlin?

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o "pace echitabilă" în Ucraina într-o conversaţie telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, a anunţat vineri preşedinţia turcă, potrivit AFP.

"Preşedintele Erdogan a subliniat necesitatea de a se ajunge la o pace echitabilă pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri", se arată în scurta declaraţie, iar liderul turc a pledat, de asemenea, pentru relansarea Acordului de la Istanbul privind grâul dintre cele două ţări beligerante. "Ankara este pregătită să ofere orice fel de sprijin în acest sens", a precizat preşedinţia turcă.

În iulie anul trecut, Turcia a jucat un rol-cheie în încheierea, sub egida ONU, a unui acord cu Kievul şi Moscova care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

Kremlinul s-a referit într-un comunicat la un "schimb de opinii cu privire la situaţia din Ucraina" şi la discuţii privind acordul privind exportul de cereale, fără a menţiona cererile lui Erdogan. De la începutul conflictului din Ucraina, Recep Tayyip Erdogan a realizat un număr de echilibru între Kiev şi Moscova.

Turcia a reuşit deja să reunească pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni. În septembrie anul trecut, Recep Tayyip Erdogan a oferit, de asemenea, medierea Moscovei pentru a ajuta la rezolvarea crizei legate de centrala nucleară ucraineană din Zaporojie.

 

Comentarii