De Business

Punem punctul pe știi

Prețurile locuințelor noi vor crește din cauza unor măsuri legislative

miercuri, 18 iulie 2018, 09:59
1 MIN
 Prețurile locuințelor noi vor crește din cauza unor măsuri legislative

Investitorii imobiliari vor fi obligaţi să recicleze deşeurile din construcţii direct pe şantier, altfel riscă o amendă de până la 40.000 lei. Totodată, trebuie să dea primăriei o garanţie financiară de minimum 0,5% din valoarea lucrărilor. Noile restricţii vin ca o presiune suplimentară asupra preţurilor locuinţelor noi, deja inflamate de criza forţei de muncă şi scumpirea materialelor de construcţie.

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care îi obligă pe beneficiarii autorizaţiilor de construire să întocmească un plan de gestionare a deşeurilor rezultate din lucrările de construcţii. Titularii autorizaţiilor trebuie să angajeze un muncitor sau o firmă autorizată, care să sorteze, colecteze, recicleze şi valorifice deşeurile direct pe şantier. Dacă firmele mari sortează deja deşeurile, până la un anumit grad, pe şantierele mai mici vor apărea nişte costuri suplimentare ce se vor reflecta în preţul final al proprietăţilor.

„Costul construcţiilor va creşte având în vedere costurile cu manopera suplimentară necesară în cadrul procesului de selectare a deşeurilor, precum şi a cheltuielilor înregistrate cu amortizarea investiţiilor în echipamente specifice“, este de părere Mircea Oros, directorul tehnic al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Aflați amănunte de pe capital.ro.

Comentarii