Prețurile RCA vor crește din cauza inflației și a pierderilor asiguratorilor auto

miercuri, 28 decembrie 2022, 00:12
3 MIN
 Prețurile RCA vor crește din cauza inflației și a pierderilor  asiguratorilor auto
Ținând cont de creșterea inflației din acest an, care a dus la un boom actual al prețurilor și în alte domenii, putem spune că românii sunt îngrijorați și cu privire la credite, tarife pentru asigurarea auto RCA, acestea fiind cheltuieli stresante pentru majoritatea familiilor. Acum prețul unei polițe RCA a ajuns să fie cât o rată la apartament și deci este sumă împovărătoare de bani pentru un salariat, la care se adaugă și alte cheltuieli – cu rovineta, ITP-ul, combustibilul și așa mai departe.
 
Măsuri preventive aplicate de șoferi
 
Românii – proprietari de mașini – sunt din ce în ce mai atenți cu privire la contractele de asigurare și nu mai au încredere mare în brokerii de asigurări. Ei citesc toate paginile acestora, pentru a nu omite mici capcane ce i-ar putea surprinde neplăcut în caz de accidente și necesitatea de acoperire a daunelor. Unii asiguratori nu explică anumite aspecte legate de scăderea valorii asigurate în anumite condiții, cum ar fi și valoarea daunei. 
De asemenea, unii români încearcă să conducă cu atenție, să aibă un istoric bun și chiar se simt confortabil să lese vehiculul o vreme, respectiv să evite să conducă pe vreme nefavorabilă, când riscul de accidente este mai mare (ex. lapoviță, ceață, polei, drum cu gheață acoperit de zăpadă, ore cu trafic intens). 
Un alt aspect, spus de șoferi, este să renunțe la alte activități care le-ar putea îndepărta atenția de la drum, în trafic.  
 
Cum variază prețurile de asigurare auto?
 
 
Cei mai mulți asiguratori auto țin cont de rezultatele lor financiare destul de slabe din ultima perioadă și de aceea au tendința de a crește ratele primelor de asigurare pentru a-și reduce riscul de faliment. Ei sunt motivați în decizia lor și de falimentul companiei de asigurări City Insurance, care a avut tarife mici la un număr foarte mare de clienți. 
 
Există numeroși factori care pot afecta negativ performanța economică a asiguratorilor auto și anume: 
• Numărul prea mare de accidente auto din cauza faptului că șoferii conduc cu viteză mare, nu poartă centură de siguranță, nu respectă anumite reguli de circulație, sau consumă băuturi alcoolice și alte substanțe interzise
• Prea multe accidente mari, grave, care sunt soldate cu decese și care implică cereri de acoperire a daunelor de la avocați
• Creșterea costurilor la piesele auto pentru schimb, dar și cu forța de muncă
• Prețuri mari pentru reparații auto la vehicule mai sigure și mai sofisticate. 
 
Stabilirea prețurilor asigurărilor se face pe baza riscului asumat și acesta este un concept destul de complex în ziua de azi. Acestea le permit asigurătorilor să ofere cele mai mici prime posibile, ceea ce poate îmbunătăți și disponibilitatea și accesibilitatea protecției.
 
Prețurile diferă de la o companie la alta, din cauza mai multor factori. De exemplu, unele companii de asigurări decid să majoreze tarifele și cu 10% la clienții care locuiesc în zone aglomerate, sau cu o criminalitate ridicată. În acest scop, ei folosesc statistici despre anumite date demografice și țin cont de creșterea numărului de accidente auto pe zone și grupe de vârstă. 
 
Ei iau în calcul și istoricul de conducere. Dacă un șofer are un istoric de conducere cât mai lung și fără încălcări recente de trafic, fără accidente, atunci acesta poate avea cea mai ieftină ofertă posibilă la polița RCA. 
 
În prezent, șoferii pot obține o estimare a cât ar putea plăti pentru polițele auto și de asemenea pot face asigurări RCA în rate. Pentru asta trebuie să folosească un instrument de comparație a unui agent independent și deci să viziteze un site-web al unui asigurator.

Comentarii