Primăria caută bani europeni pentru sistemul de iluminat

vineri, 20 iulie 2018, 01:50
2 MIN
 Primăria caută bani europeni pentru sistemul de iluminat

Sistemul de iluminat public de pe raza oraşului va fi modernizat cu fonduri europene. În acest sens, Primăria pregăteşte o cerere de finanţare ce va fi depusă în cadrul Programului Operaţional Regional. Pe una dintre axele de finanţare există o prioritate de investiţii prin intermediul căreia pot fi atrase fonduri.

Până atunci, municipalitatea a lansat o procedură de achiziţie directă de servicii pentru elaborarea studiului de fezabilitate. În perioada 2005 – 2017, sistemul de iluminat a fost gestionat printr-un contract de concesionare ce a vizat inclusiv reabilitarea, modernizarea, extinderea şi întreţinerea reţelelor de iluminat public.

„În cadrul acestui contract au fost înlocuite un număr de 17.198 corpuri de iluminat, au fost montaţi 3.894 stâlpi şi 219,8 km de reţea de alimentare cu energie electrică“, se arată într-un document semnat de Viorica Bostan, şef serviciu în cadrul Primăriei. Specialiştii instituţiei spun că, între timp, au fost dezvoltate tehnologii noi şi au apărut corpuri de iluminat cu un consum redus de energie electrică din punct de vedere luminos ce pot asigura o economie de circa 25-30% la consum. În acelaşi timp, mare parte din instalaţii de alimentare cu energie electrică a sistemului de iluminat public au o vechime foarte mare, sunt subdimensionate şi prezintă foarte multe defecte din cauza perioadei îndelungate de funcţionare. „Punctele de aprindere a sistemului sunt echipate cu tehnologii vechi, aprinderea/stingerea iluminatului public efectuându-se cu ceasuri programatoare şi comenzi la distanţă între punctele de aprindere, fiind necesară ajustarea manuală periodică a orelor de aprindere/stingere, existând neconcordanţe între perioada de funcţionare a sistemului şi necesitatea aprinderii/stingerii“, se mai precizează în document.

De asemenea, experţii ce vor întocmi studiul de fezabilitate trebuie să ţină cont şi zonele locuibile noi care nu au fost prinse în prgramul de extindere derulate anii anteriori. Proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public are ca obiective principale reducerea cheltuielilor de funcţionare (înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de tip LED), achiziţionarea punctelor de aprindere şi a sistemului de telegestiune a sistemului de iluminat public (inclusiv instalare), reducerea costurilor de întreţinere, reducerea consumului de energie electrică şi reducerea costurilor operaţionale. Firma care va fi contractată de Primărie pentru realizarea studiului de fezabilitate va mai fi responsabilă cu întocmirea cererii de finanţare europeană şi a unui raport de audit energetic al sistemului de iluminat public. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii