Primarul din Răducăneni obţine o victorie împotriva Poliţiei într-un litigiu legat de pază şi securitate

vineri, 07 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Primarul din Răducăneni obţine o victorie împotriva Poliţiei într-un litigiu legat de pază şi securitate

Primarul comunei Răducăneni a câștigat un meci cu Poliția. Viorel Ilie fusese amendat cu 17.000 lei pentru diverse nereguli privind securitatea descoperite la sediul primăriei. În primă instanță, primarul a jucat pe teren propriu, magistrații Judecătoriei Răducăneni apreciind că era suficient un simplu avertisment.

În octombrie anul trecut, polițiștii au făcut un control la primăria Răducăneni privind verificarea modului în care se făcea paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

Urmarea controlului a constat în trei procese verbale în care se menționa că primăria nu întocmise analiza de risc la securitate fizică, proiectele sistemelor de alarmare nu erau avizate de Inspectoratul Poliției Județene, paza clădirii nu era asigurată și peste noapte, sistemul de alarmă nu era conectat la un dispecerat de monitorizare, iar cele două seifuri nu aveau detector de vibrații și nu erau certificate de organismele europene sau naționale în domeniu.

Contravențiile au fost sancționate de polițiști cu două amenzi, una de 15.000 lei, iar cealaltă de 2.000 lei. Conform legii, amenda a fost aplicată direct primarului, ca persoană fizică, în calitatea sa de conducător al instituției.

Primarul Viorel Ilie s-a adresat instanței, cerând anularea procesului-verbal. El a arătat că primăria comunei are în derulare 7 proiecte de investiții finanțate din fonduri europene și din bugetul de stat. Efortul financiar necesar cofinanțării acestora nu a permis și realizarea analizei de risc, mai ales în condițiile în care pandemia a dus la scăderea încasărilor la bugetul local.

Primăria demarase procedurile de achiziționare a serviciilor de consultanță în protecția contra riscurilor, problema urmând astfel să fie rezolvată. Altfel, paza clădirii era asigurată non-stop, polițiștii greșind în această privință. Seifurile aparțineau primăriei din 1990, iar de-a lungul timpului nu se pusese problema certificării lor.

De altfel, birourile în care se aflau erau supravegheate în mod special. El a reproșat și aspecte de formă referitoare la procesele verbale întocmite de polițiști.

Magistrații Judecătoriei Răducăneni au respins criticile referitoare la procesele verbale, constatând că ele fuseseră întocmite corect. Și majoritatea explicațiilor aduse de primar au fost respinse.

Totuși, ei au remarcat că la scurt timp de la data controlului a fost întocmită analiza de risc cerută de lege, amenda de 15.000 lei aplicată pentru această problemă fiind exagerată. Ca urmare, judecătorii au considerat că amenzile aplicate pot fi sancționate doar cu un avertisment. Aceeași decizie a fost luată ieri și de Tribunal, care a judecat apelul declarat de IPJ. 

Comentarii