Primele critici la proiectul extinderii Aeroportului: „Nu este fezabil”

luni, 20 septembrie 2021, 01:56
1 MIN
 Primele critici la proiectul extinderii Aeroportului: „Nu este fezabil”

"E cât se poate de clară nevoia de a avea un pol aerian la Iaşi. Dar e o boală a ctitoriei în administraţiile din România: a mea să fie cea mai mare. Or, în aviaţie, în aeroporturi, finanţatorii evaluează după comportamentul investitorului privat în economie. Altfel spus, nu mă interesează că vrei să-l faci mare (terminalul de pasageri, n.r.), mă interesează să scoţi profit cu banii pe care ţi-i dau. Or, la ce megalomanie am văzut că pregătesc acolo, nu e bine", a afirmat Marius Bodea într-o conferinţă de presă.

Senatorul USR PLUS a acuzat conducerea Consiliului Judeţean că "ascunde concluziilor consultantului JASPERS al Comisiei Europene, care transmit ideea că nu e fezabil ce vor să facă" pe Aeroport. "Există un risc major să nu fie finanţat acest proiect", susţine fostul director al Aeroportului Iaşi din perioada 2012-2016, referindu-se la cofinanţarea necesară pe lângă banii europeni. El a menţionat şi faptul că trebuie făcută dovada existenţei căilor de acces pentru cei peste 3 milioane de pasageri pe care îi vizează noul terminal de pasageri.

Săptămâna trecută, plenul CJ a adoptat în unanimitate propunerile de hotărâre privind extinderea infrastructurii aeroportuare, respectiv construirea unui terminal de pasageri pe trei niveluri, cu o suprafaţă desfăşurată de peste 31 de mii mp. Aşa cum am mai relatat, este vorba de costuri totale de 90 de milioane de euro, din care 72,6 milioane reprezintă valoarea totală eligibilă. Regia ar trebui să acopere diferenţa de peste 17 milioane de euro, cea mai mare parte reprezentând TVA (14 milioane euro).

Comentarii