Primul SMS, trimis de pe calculator. Abia după 2 ani a apărut mobilul cu tastatură

miercuri, 29 decembrie 2021, 21:14
2 MIN
 Primul SMS, trimis de pe calculator. Abia după 2 ani a apărut mobilul cu tastatură

Chiar dacă WhatsApp sau Facebook Messenger sunt cele mai populare aplicații de chat la momentul actual, există destui utilizatori de telefoane mobile care, pentru a comunica, încă mai folosesc mesajul text de tip SMS (n.n. – Short Message Service).

Câți dintre cei care încă mai trimit și primesc zilnic SMS-uri știu când a fost trimis primul astfel de mesaj scris din lume și ce conținea acesta?

Povestea primului SMS din istoria telefoniei mobile este o frumoasă poveste de iarnă și datează din urmă cu 29 de ani. Mai exact, de la 3 decembrie 1992. Un inginer britanic, pe numele său Neil Papworth, lucra pentru celebra de-acum companie de telecomunicaţii mobile Vodafone. În vârstă de 22 de ani la acel moment, Papworth făcea parte din echipa de dezvoltare a unui serviciu de mesagerie pentru operatorul britanic. În acea zi istorică pentru telefonia mobilă, inginerul englez se afla la serviciu și cum Crăciunul se apropia cu pași repezi, s-a gândit să-i facă o surpriză plăcută unuia dintre directorii companiei, Richard Jarvis.

Telefoanele mobile din acea vreme nu aveau tastatură, astfel că Papworth a fost nevoit să trimită de pe calculatorul său ceea ce avea să devină primul SMS din istorie.

Mesajul de testare a apărut pe ecranul telefonului mobil al lui Jarvis, un aparat marca Orbitel, care cântărea nu mai puțin de două kilograme. Oficialul Vodafone se afla la petrecerea de Crăciun a companiei și nu mică i-a fost surpriza când a citit SMS-ul. Respectivul mesaj era compus din numai 15 caractere şi conţinea tradiționala urare „Merry Christmas” (n.n. – „Crăciun Fericit”).

Abia după doi ani, în 1994, compania Nokia avea să lanseze primul telefon mobil cu tastatură de pe care se puteau trimite SMS-uri. Este vorba despre modelul 2010, un aparat devenit emblematic pentru firma suedeză.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

Comentarii