Proces ajuns până la Tribunal din cauza formei unui număr de înmatriculare al unui BMW

vineri, 10 decembrie 2021, 02:50
3 MIN
 Proces ajuns până la Tribunal din cauza formei unui număr de înmatriculare al unui BMW

Poliţia l-a oprit în trafic pe şofer şi l-a amendat, reţinându-i numerele maşinii, pe motiv că acestea nu sunt conforme cu standardul. Plăcuţele erau însă emise de Serviciul Înmatriculări, aşa că şoferul a câştigat în primă instanţă. Cazul a ajuns la Tribunal.

Un şofer a avut ghinionul de a se trezi pieton din cauza plăcuţelor de înmatriculare. Acestea i-au fost ridicate pentru că ar fi fost neregulamentare. Culmea, ele erau cele originale, primite de la Serviciul de Regim Permise şi Înmatriculări. Nu era prima oară când păţea asta, aşa că omul ţinea în torpedo hotărârile instanţei prin care era absolvit de vină. A fost inutil, omul trebuind să ia din nou drumul Judecătoriei.

În februarie, Cosmin C. se urcase la volanul unui BMW pentru a-l duce în service. În zona Fundaţie, a fost oprit de un agent de poliţie care i-a reproşat că plăcuţele de înmatriculare nu erau conforme cu standardul, iar permisul de conducere era deteriorat. Ca urmare, poliţistul i-a ridicat permisul, certificatul de înmatriculare şi plăcuţele de înmatriculare. În procesul-verbal încheiat la acel moment nu s-a menţionat în ce constau concret neconformităţile plăcuţelor, care era standardul pe care trebuiau acestea să-l respecte sau care erau deteriorările suferite de permis. Singura menţiune suplimentară era obiecţiunea şoferului, „numerele sunt conforme, deţin documente care atestă că sunt conforme”.

Cu 5 ani în urmă, acelaşi BMW se confruntase cu aceeaşi problemă. Cazul ajunsese în instanţă, care constatase că plăcuţele de înmatriculare erau cele originale, eliberate de SPCRPCÎV în 2008, deci sancţiunea nu avea nicio justificare. Hotărârea iniţială şi cea din apel se aflau în torpedoul maşinii, dar şoferul nu a reuşit să-l convingă pe poliţist să le consulte. Nu a reuşit nici soţia proprietarului vehiculului, aceasta deplasându-se de urgenţă la faţa locului. „Am scos din arhiva personală toate documentele din dosarul din 2016 (expertiza făcută în cauza respectivă, hotărârile în original şi standardul achiziţiona de la autoritatea de standardizare) şi m-am deplasat la locul unde dl. C. fusese oprit de agent. Am indicat agentului numele şi prenumele meu, calitatea şi faptul că deţinem documente care emană de la instanţă şi care atestă conformitatea cu standardul în materie al plăcuţelor de înmatriculare. Agentul de poliţie mi-a precizat că nu îl interesează şi s-a urcat în maşină, ridicând geamul autospecialei fără a răspunde la întrebarea despre ce neconformitate este vorba. Prin simpla verificare a certificatului de înmatriculare al maşinii, agent putea verifica dacă fuseseră emise alte plăcuţe după 2016. Între timp a ajuns la faţa locului şi soţul meu şi i-a solicitat agentului de poliţie să îi arate care este elementul de neconformitate, iar agentul a pus plăcuţa lângă o alta şi a spus că se vede cu ochiul liber”, a povestit aceasta când a ajuns din nou în faţa instanţei.

Noua sancţiune a fost şi ea contestată. Magistraţii Judecătoriei au constatat că procesul-verbal nu descria concret fapta, respectiv neconformităţile plăcuţelor de înmatriculare. De altfel, standardul după care sunt fabricate plăcuţele nu este public, pentru a nu putea fi confecţionate de orice proprietar de autovehicul. Fiind vorba de plăcuţele originale, eventuala neconformitate s-ar fi datorat tocmai autorităţii care le eliberase. Şoferul se găsea în situaţia de a fi sancţionat pentru o vină ce aparţinea SPCRPCÎV. Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene nu au putut prezenta instanţei porbe care să-i convingă pe judecători că într-adevăr plăcuţele aveau o problemă, iar permisul nu ar fi fost nici el în regulă. „În aceste condiţii, prezumţia de legalitate şi temeinicie a procesului-verbal nu este suficientă, ea putând şi trebuind să fie completată cu probe concrete, în condiţiile în care acestea sunt la îndemâna intimatului şi nu la a petentului”, au remarcat magistraţii, care au decis, din nou, anularea procesului-verbal de contravenţie. Procesul nu s-a terminat însă, întrucât IPJ a declarat apel împotriva sentinţei. Tribunalul urmează să stabilească primul termen de judecată.

Comentarii