Proces în instanţă: a respectat sau nu Cafeneaua Piaţa Unirii prevederile pandemice?

luni, 06 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Proces în instanţă: a respectat sau nu Cafeneaua Piaţa Unirii prevederile pandemice?

Cafeneaua Piaţa Unirii a fost sancţionată pentru nerespectarea restricţiilor stabilite în contextul pandemiei de coronavirus. Amenda a fost înlocuită în instanţă printr-un simplu avertisment, dar bătălia juridică va continua în faţa Tribunalului. Atât Inspectoratul Poliţiei Judeţene, cât şi SC Micul Verde, care administrează cafeneaua, declarând apel.

În motivarea plângerii la adresa amenzii primite, reprezentanţii SC Micul Verde au afirmat că procesul-verbal de contravenţie este nul, întrucât fapta nu ar fi fost descrisă corespunzător, că persoana juridică şi sediul acesteia nu erau menţionate, că executarea sancţiunii s-ar fi prescris, iar amenda a fost aplicată pentru o faptă fără legătură cu situaţia reală. Concret, amenda fusese aplicată pe 9 aprilie, conform unui articol din Legea 55/2020 care sancţionează participarea la mitinguri, concerte sau alte întruniri.

Magistraţii Judecătoriei au constatat însă că procesul-verbal fusese citit greşit. În fapt, agentul constatator menţionase litera „r”, nu litera „k”. Nu era vorba de un concert sau o manifestare culturală, ci pur şi simplu de faptul că, deşi incidenţa coronavirusului în Iaşi depăşea în acel moment 3‰, cafeneaua nu-şi suspendase activitatea în interior. Pentru această faptă, legea prevede o amendă cuprinsă între 2.000 şi 10.000 de lei. Conform legii, dacă procesul-verbal nu este comunicat în termen de două luni de la constatarea faptei, executarea sancţiunii se consideră prescrisă.

În cazul cafenelei însă, procesul-verbal fusese comunicat după doar şase zile. Şi celelalte motive de nulitate invocate de reprezentanţii SC Micul Verde SRL au fost respinse de magistraţi. Aceştia au apreciat totuşi că încălcarea legii nu a fost prea gravă, un avertisment fiind suficient pentru sancţionarea sa. Tribunalul urmează să stabilească termenul de judecată al apelului.

 

 

Comentarii