De Business

Punem punctul pe știi

Profitul net al OMV Petrom, creștere semnificativă: Aproape 2 miliarde lei în primul semestru

miercuri, 31 iulie 2019, 08:19
2 MIN
 Profitul net al OMV Petrom, creștere semnificativă: Aproape 2 miliarde lei în primul semestru

Profitul net al OMV Petrom a fost în primul semestru de 1,98 miliarde lei, cu 53% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor raportate de companie. Investițiile s-au ridicat la 1,7 miliarde de lei.

​Aspecte cheie prima jumătate din 2019 vs prima jumătate din 2018, transmise de OMV Petrom:

Valoarea vânzărilor consolidate a crescut în prima jumătate a anului 2019 cu 15% comparativ cu perioada similară din 2018, până la 11,32 miliarde de lei. Aceasta a avut loc in contextul unei baze de raportare reduse în 2018, când rafinăria a fost în revizie și a unei creșteri a cererii de carburanți în segmentul retail în 2019
Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a crescut cu 31%, la 2,22 miliarde de lei, datorită majorării vânzărilor, performanțelor operaționale solide și controlului continuu al costurilor.
Profitul net a fost 1,98 miliarde de lei, reflectând în principal evoluțiile favorabile ale rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale
Investițiile au însumat 1,7 miliarde de lei
Contribuția la bugetul de stat al României în perioada ianuarie-iunie 2019: 6 miliarde de lei.
Cu un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 1,60 miliarde de lei, cu 9% mai mare față de perioada similară a anului trecut, segmentul Upstream a avut o contribuție reprezentând peste două treimi din rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al OMV Petrom. Producția zilnică în România a scăzut cu 5%, în principal din cauza declinului natural, în condițiile scăderii cu 8% a producției de gaze naturale. Costul de producție a fost de 11,4 USD/bep, în scădere cu 3% în principal datorită evoluției favorabile a cursului valutar.

Pe partea de downstream oil, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost 560 milioane de lei, cu 28% mai mare. Rata de utilizare a rafinăriei a fost de 95%, reflectând performanța operațională excelentă, comparativ cu o rată de utilizare de 71% în prima parte a lui 2018, datorată reviziei rafinăriei. Indicatorul marjă de rafinare OMV Petrom a scăzut cu 44%, la 3,74 USD/bbl, fiind influențat de evoluțiile prețurilor internaționale ale țițeiului și produselor petroliere. Volumele vânzărilor cu amănuntul ale Grupului au crescut cu 4% datorită creșterii cererii în România și în regiune.

În ceea ce privește gazele, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 140 milioane de lei, în creștere cu 34%. ânzările de gaze naturale către terți au scăzut cu 13% din cauza scăderii producției proprii de gaze și a creșterii volumelor injectate în depozite. Producția netă de energie electrică a scăzut cu 14%, la 1,13 TWh din cauza închiderii planificate a centralei Brazi și a condițiilor de piață (marje negative).

Sursa: hotnews.ro

Comentarii