De Sănătate

Punem punctul pe știi

Proiect de lege pentru un program de prevenţie a diabetului

miercuri, 25 decembrie 2019, 11:58
1 MIN
 Proiect de lege pentru un program de prevenţie a diabetului

Forumul Român de Diabet doreşte iniţierea unui proiect de lege pentru existenţa unui program naţional de prevenţie în diabet, înaintând celor două comisii din Parlament un set de principii în acest sens. Aceştia susţin că este nevoie de un astfel de proiect având în vedere că unul din zece români din România suferă de diabet, şi doar jumătate dintre ei se tratează. 

Specialiştii în diabet, nutriţie şi boli metabolice recomandă ca un program naţional de prevenţie să conţină măsuri coordonate în domeniul educaţiei pentru un stil de viaţă sănătos, screening pentru depistarea precoce a diabetului, dar şi acces în timp util la tratamentul necesar. De asemenea, este nevoie de organizarea unui registru de diabet şi prediabet pentru a urmări evoluţia stării de sănătate a persoanelor aflate la risc şi pentru un management eficient al celor care au fost diagnosticaţi.

„Un mesaj important este acela că populaţia trebuie să ajungă să conştientizeze că diabetul poate fi prevenit sau ţinut sub control. Dar, pentru aceasta, avem nevoie de sprijin şi implicare din partea autorităţilor locale pentru a oferi comunităţilor infrastructura adecvată pentru un stil de viaţă sănătos (alimentaţie corectă, activităţi sportive, acces la informaţii etc.)“, precizează iniţiatorii. Diabetul este şi cauza unor complicaţii severe care necesită costuri foarte ridicate, conform unui studiu în România, costurile ridicându-se la 581 de milioane de euro pe an, adică un cost aproximativ de 580 de euro pe an pentru un singur pacient diagnosticat. Şapte din zece români cu diabet au ajuns prima dată la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicaţii deja existente, cele mai frecvente fiind cele cardiovasculare, oftalmologice sau renale. 

Comentarii