COMUNICAT DE PRESA

Proiect Erasmus la Școala Gimnazială Grajduri – HEALTH for all and all for health!

sâmbătă, 13 mai 2023, 08:41
3 MIN

În perioada 8-11 mai 2023, Școala Gimnazială Grajduri, în calitate de coordinator, a fost gazda ultimei mobilități din cadrul Proiectului Erasmus +, HEALTH („Healthy education and active lifestyle turn into happiness” – nr de referință  2020-1-RO01-KA229-080338), desfășurată sub îndemnul „HEALTH for all and all for health!”.

14 elevi și 8 profesori din Franța, Grecia și Portugalia au participat la activități care au avut ca principal obiectiv promovarea unui stil de viață sănătos și activ. Ei au avut oportunitatea de a cunoaște sistemul românesc de învățământ, elemente de cultură, istorie, religie, tradiții și obiceiuri  din țara noastră.

Printre activitățile desfășurate împreună cu elevii români, merită menționate: atelierul de gătit, cele două jocuri de tip scavenger hunt (unul desfășurat indoor , celălalt ca activitate outdoor), turul ghidat al centrului istoric, plimbare prin zona verde a orașului (Parcul Copou, Parcul Expoziției, Stadion, Gradina Botanică ) și posibilitatea de a intra în una dintre cele mai frumoase biblioteci din Europa – Biblioteca Universității Tehnice Gh Asachi, Iași. Participanții la mobilitate au avut ocazia să viziteze și locuri din afara Iașului: Cetatea Neamț, mănăstirea Agapia și Muzeul N. Popa din Târpești. În ultima zi a mobilității au fost prezentate produsele finale ale acestui proiect: Dicționarul multilingvistic, creat în aplicația Bookcreator, o carte de rețete tradiționale sănătoase propuse de elevi din cele patru țări  și Ghidul metodologic care conține exemple de activități desfășurate până acum în proiect și prezentări de instrumente digitale folosite cu succes în cei trei ani de implementare.

Considerăm că mobilitatea aceasta  încheie simetric acest demers educativ prin activități extrașcolare, început în 2020, marcat de numeroase provocări în perioada pandemiei  și care a debutat efectiv abia în septembrie 2021. Atunci a avut loc, tot în școala noastră,  prima întâlnire față în față a partenerilor din acest proiect, al cărui coordonator este Școala Gimnazială Grajduri. De-a lungul celor trei ani s-au desfășurat activități diverse prin care s-a urmărit conștientizarea în rândul elevilor asupra importanței unui stil de viață sănătos și activ: alegerea logoului, aplicarea unui chestionar, concurs de desene „Cea mai frumoasă măscuță”, ateliere de gătit ,  întâlnire cu nutriționistul Sorina Boariu de la Clinica de Nutriție, vizită tematică la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” unde elevii au putut afla mai multe lucruri despre organismele modificate genetic, „Poți să citești ceea ce bei/mănânci?”, „Farfuria sănătoasă”, pliante despre adicții, competiții/activități  sportive, amenajarea unui colț de grădină și a curții cu jocuri pictate pe asfalt etc.

 Cea mai importantă component a acestui proiect a fost reprezentată de cele 5cinci mobilități: prima, desfășurată tot în România, a fost una de formare a profesorilor în utilizarea unor instrumente digitale, iar celelalte patru, găzduite pe rând de Grecia (4th Primary School Sykeon, Thesalonik), Franța ( College Aime Cesaire, Vaulx-en-Velin, Lyon), Portugalia ( Agrupamento  de Escolas de Resende), România ( Școala Gimnazială Grajduri, Iași) au fost schimburi de experiență cu elevii. Fiecare plecare a elevilor români a fost precedată de un proces de pregătire culturală, geografică, lingvistică  și la care am avut chiar și invitați din țările respective: un cetățean grec, soțul unei foste eleve din școala noastră și dl Paulo Vaz, Consul Onorific al Ambasadei Române din Portugalia.

Ajunși  la final, ne bucurăm să constatăm că 20 de copii și 9 cadre didactice din unitatea noastră au beneficiat de experiențe unice, că părinții au remarcat schimbarea imediată în bine a copiilor lor, că astfel am reușit să motivăm și pe alți elevi din școală să învețe o limbă străină și să își dorească, la rândul lor, să participe în viitor la alte proiecte Erasmus. Putem spune ca au fost depășite obiectivele propuse inițial. Avem nu doar elevi conștienți de importanța unui stil de viață sănătos, ci și mult mai încrezători,  mai siguri pe ei, mai curajoși, mai deschiși spre cunoaștere, mai fericiți.

Comentarii