Proiectul autostrăzii a ajuns şi la Cotroceni. Ce a spus preşedintele Iohannis?

vineri, 26 octombrie 2018, 01:50
2 MIN
 Proiectul autostrăzii a ajuns şi la Cotroceni. Ce a spus preşedintele Iohannis?

Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanţii asociaţiilor „Moldova Vrea Autostradă”, „Împreună pentru A8” şi „Pro Infrastructura” despre lipsa rutelor moderne din Moldova.

Liderii celor două asociaţii civice ieşene care militează pentru proiectele autostrăzilor din Moldova, împreună cu reprezentantul ”Pro Infrastructura”, din Bucureşti, s-au întâlnit ieri cu preşedintele Klaus Iohannis. Subiectul a fost infrastructura rutieră din estul ţării, „uitată” de administraţia de la Bucureşti. Delegaţia i-a înmânat şefului statului un memoriu de 90 de pagini cuprinzând o analiză obiectivă din punct de vedere istoric, tehnic, economic, geostrategic şi social cu privire la proiectele autostrăzilor A8 (Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş) şi A7 (Siret-Suceava-Bacău-Focşani-Buzău-Ploieşti). Reprezentanţii celor trei asociaţii au reclamat dezinteresul autorităţilor faţă de proiectul A8 şi au amintit efectele negative pe care lipsa autostrăzii Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni le are asupra Regiunii Nord-Est: migraţia masivă a forţei de muncă, diminuarea competitivităţii şi a nivelului investiţiilor.

Preşedintele României a reiterat susţinerea pentru acest proiect, precizând că este nevoie de responsabilitate şi de asumarea unor termene clare de către Guvern în vederea realizării acestei investiţii, care reprezintă o prioritate naţională. Klaus Iohannis şi-a manifestat aprecierea faţă de eforturile celor trei asociaţii şi a subliniat importanţa implicării societăţii civile în a-i determina pe cei responsabili să acţioneze pentru concretizarea acestor proiecte esenţiale dezvoltării ţării.

Amintim că un alt „front” a fost deschis în Parlament încă din luna mai a anului trecut, când deputatul Petru Movilă a convins aproape 80 de colegi din Parlament să susţină un proiect de lege privind construirea Autostrăzii Unirii (A8). Acesta a trecut de Senat, iar zilele trecute a fost adoptat cu mai multe amendamente în Comisia de Transporturi a Camerei Deputaţilor. Urmează Comisia pentru afaceri europene, apoi votul final în plen – care speră deputatul că va avea loc până la 1 Decembrie. 

Comentarii