Promovarea, mai grea decât menţinerea

vineri, 29 martie 2019, 02:43
2 MIN
 Promovarea, mai grea decât menţinerea

 

De regulă, aportul financiar al patronatului este mai mic pentru a rămâne în Liga I decât cel necesar pentru clasarea pe locurile fruntaşe ale Ligii a II-a

 

În următoarele două luni, Politehnica Iaşi are o perioadă extrem de intensă în play-out-ul Ligii I de fotbal. Deşi obiectivul este câştigarea grupei a doua valorice a campionatului, Poli nu a scăpat de emoţiile retrogradării. Iaşul este doar la trei puncte de locul care duce la baraj, unde este foarte posibil să fie prezentă o grupare puternică din Liga a II-a. Pentru echipa ieşeană, retrogradarea ar genera consecinţe grave, un dezastru financiar, nu numai sportiv. La ora actuală, există destule voci care afirmă că o promovare în elită costă mai mult decât o menţinere în Liga I!

Concret, un buget al unei echipe medii din Liga I se cifrează în jurul valorii de 3,5 milioane euro. Circa două milioane de euro vin din drepturile TV, alţi bani siguri, aproape 500 000 de euro, pot fi obţinuţi din ticketing, marketing, sponsorizări. Rămâne o diferenţă de aproximativ un milion de euro, care trebuie acoperită din alte surse: vânzări de jucători, alocaţii de la patron ori de la oficialităţile locale etc.

Pentru a promova din Liga a II-a, odată cu apariţia unor forţe financiare precum Petrolul Ploieşti, Universitatea Cluj ori Chindia Târgovişte, bugetele echipelor de la vârful eşalonul doi au crescut ameţitor, depăşind cu mult milionul de euro. S-a ajuns să se discute chiar despre nevoi contabilizate de circa 1,5 milioane de euro pentru promovare! În condiţiile în care în eşalonul secund banii obţinuţi din drepturile TV, ticketing, marketing ori sponsorizări sunt simbolici, iar vânzările de jucători sunt rarisime cluburile se hrănesc aproape exclusiv din fondurile virate de patronat, indiferent dacă acesta este privat, ori public, Primăria sau Consiliul Judeţean.

Drept urmare, şi la Poli, care a depins şi, foarte probabil, va depinde şi în viitor în măsură determinantă de Primărie, o nedorită retrogradare în eşalonul secund ar spori nevoile clubului. Asta în cazul în care se va dori revenirea rapidă în elită. Un calcul simplist spune că pentru a te menţine în Liga I ai nevoie de aproximativ un 1 milion de euro, iar o promovare în prima divizie scoate din buzunar aproape cu 50% mai mult. Cifre bune de analizat atunci când se discută despre viitorul fotbalului ieşean.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii