Propagandă periculoasă? TVR promovează valorile Rusiei

marți, 12 decembrie 2017, 17:37
2 MIN
 Propagandă periculoasă? TVR promovează valorile Rusiei

TVR difuzează în decembrie, pe canalul internaţional TVRi, o serie de trei documentare realizate la Moscova. Într-o perioadă când Rusia este angajată într-un război informaţional fără precedent cu ţările din spaţiul nord-atlantic, inclusiv România, televiziunea publică optează să prezinte pe un ton exclusiv pozitiv valorile culturale şi istorice ale Rusiei. Nu oricum, ci printr-o "călătorie jurnalistică" sprijinită de autorităţi şi companii ruseşti, scrie hotnews.ro.

Mai precis, după cum anunţă la final primul documentar din această serie, sprijinul pentru aceasta deplasare a fost oferit de "Ministerul Culturii din Federaţia Rusă, Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, Ambasada Federaţiei Ruse, Lukoil Petrotel România, Radisson Cruise Moscova, Flori de Ie".  Documentarul nu precizează în ce constă, mai exact sprijinul oferit de instituţiile menţionate. Până în momentul publicării acestui articol, TVR nu a răspuns întrebărilor transmise de HotNews.ro pe această temă. Le vom publica în momentul în care Televiziunea publică le va transmite.

Documentarele sunt realizate de jurnalista Ana Preda şi de cameramanul Claudiu Petringenaru. Primul a fost difuzat deja în dată de 6 decembrie, şi este promovat pe Facebook de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultura şi de Ambasada Rusiei. Următoarele două episoade sunt programate pe 13 şi 20 decembrie.

Seria îşi propune să "surprindă o frântură din Rusia contemporană". Dar cel puţin în primul episod au fost evitate complet subiectele ce ţin de mulţi ani Rusia în prim planul dezbaterilor globale, de la conflictele armate şi informaţionale la cele ce ţin în mod direct de subiectele declarate ale materialelor TVR, cultura şi istoria, anume promovarea valorilor antioccidentale şi a culturii "eurasianismului". Autoarea optează pentru un ton exclusiv pozitiv, legat de cultură clasică şi istoria ţării şi de mesajul transmis de intervievaţi – un mesaj de pace, linişte sufletească, îndemn la dialog. Din primul documentar, telespectatorii mai pot afla, printre picături, elemente ce sugerează grandoarea Rusiei, de la câte camere are sediul MAE rus la câte bazine de înot poţi să umpli cu resursele ruseşti de gaze. O pot vedea pe jurnalista pozând, împreună cu o intervievată, în monumentul "Muncitorul şi colhoznica", simbolul studiourilor Mosfilm. Şi sunt informaţi de intervievata respectivă, regizoare de film, că la Moscova s-a simţit "mai român decât în România" şi cum poţi acolo ca "în sufletul tău să depăşeşti ura faţă de duşman şi să devii prieten".

Foto: http://media.hotnews.ro

Comentarii